Gyurkity Péter

Százmilliók adatait lopták el tavaly

A teljes tábor felét egy jól ismert közösségi platform felhasználói tették ki.

Alig néhány nappal ezelőtt számoltunk be arról, hogy reklámokkal zajlott le egy méretes csalás, amely közvetlenül ugyan nem érintette a felhasználókat, viszont megcsapolta a platformok fejlesztőinek pénztárcáját. Most befutott a teljes évet összefoglaló anyag, amelyből megismerhetjük a főbb számokat.

A hét vége felé az Identity Theft Resource Center’s (ITRC) éves összefoglalóját tették közzé a világhálón, amely a 2022-es év fontosabb részleteit tartalmazza, legalábbis ami az online adatlopásokat, azok alakulását illeti. A teljes szám meghaladja a 422 millió főt, ennyien voltak tehát érintettek a különböző lopásokban, viszont ezen tábor csaknem felét, 221 millió főt, a Twittert érintő eset szolgáltatta, ami jelzi az ottani behatolás méretét. Ennél is fontosabb azonban, hogy az összes eset durván egyharmadánál árulták csak el az érintett cégek és kormányok, hogy nagyjából mi történt, a fennmaradó kétharmadnál így kénytelenek voltak a közelebbről meg nem határozott kategóriába sorolni a lopásokat.

Ami a fő trendet illeti, ezzel kapcsolatban mindenképpen érdemes megjegyezni, hogy az adatlopások éves szintje 2016 óta eddig folyamatosan emelkedett, most viszont végre kisebb csökkenés volt regisztrálható. Ez sem túlságosan pozitív fejlemény azonban, mivel a tavalyi évben óriási, egészen pontosan 42 százalékos ugrást láthattunk, amit egyesek a „scamdémia” névvel illettek – erről a szintről mérték a kisebb csökkenést, ami önmagában tehát nem igazán biztató. Rendkívül zavaró tényező a kutatók számára az érintett cégek és kormányok hallgatása, ez szerintük a megfelelő ellenlépések megtételét is akadályozza, vagy legalábbis megnehezíti.

A megelőzési metódusok között logikus választásként jelenik meg az erős, komplex jelszavak, valamint a másodlagos azonosítók (így például a megerősítő SMS-ek) használata, ezt mindannyian megszívlelhetjük.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!