Berta Sándor

Ausztrália - súlyosabb büntetés lesz az adatvédelmi jogsértésekre

Elsősorban az "ismételt és súlyos" esetekben kiszabható bírságokat növelik, amelyek összege akár a korábbiak több mint tízszerese is lehet.

Mark Dreyfus ausztrál igazságügyi miniszter bejelentette, hogy az "ismételt és súlyos" adatvédelmi jogsértési ügyekben a korábban lehetséges 2,2 millió ausztrál dollár maximális bírság helyett a jövőben akár 50 millió ausztrál dollárig, az adatokkal való visszaélésből származó haszon háromszorosáig vagy a vállalat érintett időszakban elért korrigált forgalmának 30%-áig terjedő bírság lesz kiszabható - attól függően, hogy melyik összeg a magasabb. Az érintett piaci szereplők így akár több százmillió dolláros bírságra is számíthatnak.

A tervvel Ausztrália új kormánya az elmúlt hetekben történt, részben súlyos adatszivárgásokra reagál. Dreyfus szerint azok ugyanis megmutatták, hogy a meglévő biztosítékok nem elegendőek és nem elég, ha az ilyen adatszivárgások miatt kiszabott büntetéseket csupán az üzleti magatartás következményének tekintik, hanem fontos, hogy a cégek a pénzügyi következményekkel is szembesüljenek. Emellett az üzleti közösséget arra kell ösztönözni, hogy védje meg az ausztrálok adatait. A közelmúltban történt incidensek aggodalmakat keltettek a kormányzatban, hogy az üzleti vállalkozások túl sok felhasználói adatot tárolnak túl sokáig annak reményében, hogy végül készpénzre váltják azokat. A kapcsolódó törvény várhatóan még idén megszületik.

Alig néhány hete vált ismertté, hogy az ausztrál Optus távközlési szolgáltatónál több mint 10 millió ügyfél személyes adatai szivárogtak ki. Ez megnövelte annak kockázatát, hogy a lakosság több mint egyharmada személyazonosság-lopás vagy csalás célpontjává válik. Továbbá érzékeny információkat loptak el a Medibank egészségügyi biztosítótól, majd megfenyegették, hogy különösen prominens ügyfeleket és vásárlókat keresnek meg, s szembesítik őket az adataikkal. Állítólag 200 gigabájtnyi adat tűnt el. A Medibank elismerte, hogy a támadók bizonyítottan megszerezték legalább 100 ember adatait.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!