Berta Sándor

Francia­országban is megbüntették a ClearView AI-t

Egyre több országban bírságolják meg az ellentmondásos startupot.

2020 januárjában derült ki, hogy a ClearView AI amerikai vállalat több mint 3 milliárd arcfotót töltött le a nyilvánosan hozzáférhető forrásokból, például a Facebook, az Instagram, a LinkedIn, a Twitter, a YouTube és más szolgáltatások rendszereiből. Májusban a brit adatvédelmi hatóság, az ICO kötelezte a céget 7,5 millió font megfizetésére és az Egyesült Királyságban lakók összes adatának törlésére. Olaszországban és Görögországban a ClearView egyaránt 20 millió eurós pénzbírságot kapott.

Most Franciaországban a Commission Nationale de l'Informatique et des Libertés (CNIL) adatvédelmi hivatal döntött úgy, hogy 20 millió euróra bünteti a vállalkozást azért, mert nem hajlandó eltávolítani a francia állampolgárok fotóit a hatalmas arcadatbázisából.

A társaság azt állítja, hogy több milliárd arcképet gyűjtött össze az internetről és alakította át azokat az ábrázolt személyek biometrikus másolatává. A startup hozzáférést ad ehhez az óriási adatbázishoz a nyomozó hatóságoknak, akik összehasonlíthatják és esetleg azonosíthatják a gyanúsítottak fényképeit. Mivel ez több szempontból is sérti a 2018. május 25. óta hatályos európai uniós általános adatvédelmi rendeletet (GDPR) és a ClearView AI eddig nem reagált a CNIL figyelmeztetésére, a hatóság most bírságot szabott ki. Ezen túlmenően a vállalat további két hónapot kapott arra, hogy abbahagyja a francia állampolgárok fotóinak gyűjtését, tárolását és felhasználását, valamint törölje az összes eddig gyűjtött adatot ezekről a személyekről. Amennyiben ezt nem teszi meg, akkor ezt követően további 100 000 eurós bírságot kell fizetni minden olyan nap után, amikor a követeléseket nem hajtja végre.

A CNIL határozatai ellen az érintett cégek Franciaország legfelsőbb közigazgatási bíróságánál, a párizsi Conseil d'Étatnál fellebbezhetnek.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!