Berta Sándor

Keményebben lép fel a jogsértések ellen az Ír Adatvédelmi Hivatal

Az ígéretre szükség is van, mivel az EU-tagállamban van az amerikai IT-óriások székhelye, így az ír joghatóság alá tartoznak. Ezt kihasználva ha valamely tagállamban vizsgálat indult egyikőjük ellen, akkor hirtelen bejelentették, hogy ők az illetékesek, átvették az ügyet, és onnantól kezdve nem történt semmi.

Az ír kormány júliusban bejelentette, hogy két további biztost nevez ki az Ír Adatvédelmi Hivatal (IPDC) állományába és a feladatuk az Apple, a Facebook (Meta Platforms), a Google (Alphabet Inc.), a Microsoft és a Twitter feletti ellenőrzési jog gyakorlása. A hivatalt korábban számos kritika érte a nagy multinacionális technológiai vállalatokkal szembeni hosszadalmas és nehézkes vizsgálatai miatt, miközben egyre nagyobb a nyomás az adatvédelem és a magánélet védelmének páneurópai megközelítése érdekében. Dixon hivatala eddig mindössze három vizsgálatot fejezett be az érintett társaságokkal szemben a 2018. május 25. óta hatályos európai uniós általános adatvédelmi rendelet alapján. Szeptember elején 405 millió eurós büntetést kapott az Instagram.

Helen Dixon, az IDPC vezetője az RTÉ Morning Ireland című műsorában kifejtette, hogy a hatóságot korábban ért kritikák, amelyeket sokáig az európai uniós szintű adatvédelem érvényesítésének "szűk keresztmetszeteként" jellemeztek, "már a múlté". A szakember a WhatsApp-ügyre utalva, ahol az adatvédelmi hivatal által eredetileg javasolt 50 millió eurós bírságot az uniós kollégáival folytatott konzultációt követően több mint négyszeresére emelték, megvédte az IDPC magatartását, azzal érvelve, hogy az emelés a technikai értelmezésbeli különbségek miatt történt.

Dixon szerint az Instagram esetében a potenciális kár "egy kicsit kézzelfoghatóbb, mert tudjuk, hogy a technológia által támogatott grooming jelensége valós", és hozzátette, hogy több területen is találtak jogsértéseket, a bírságok pedig összeadódtak - így jött ki a végső rekordösszeg. A vezető arra is rámutatott, hogy bár a digitális szabályozás Írországban lassan indult, az általános adatvédelmi rendelet bevezetése óta felgyorsult, és hogy az ügynökség folytatni kívánja a munkaerő-felvételt és a növekedést, hogy jobban megfeleljen feladatainak.

Dixon hangsúlyozta, hogy az ír kormány határozottan elkötelezte magát a hivatal mellett és elmondta, hogy elégedett az IDPC költségvetésével, amely évről évre fokozatosan nőtt, lehetővé téve, hogy több munkatársat vegyen fel. Rendkívül tehetséges és elkötelezett munkatársaik vannak, de figyelmeztetett arra, hogy a hivatalt tovább kell kiépíteni, ha még többet akar fejlődni.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!