Gyurkity Péter

Itt vannak a Samsung 3 nanométeres chipjei

Megelőzték a nagy riválist, így jöhetnek az új, még erősebb fejlesztések.

A chipgyártók versenye kapcsán nemrég számoltunk be arról, hogy indul a Samsung címben szereplő megoldásainak sorozatgyártása, a cég azonban nem sokkal később már arról adott hírt, hogy az első példányokat le is szállították. Ezzel komoly előrelépést sikerült elérni, amit a TSMC csak jókora lemaradással követne, legalábbis a jelenlegi információk alapján.

A Samsung a külsős beszámolók alapján egyik saját helyszínén kerített sort a ceremóniára, amelynek keretében jelezték a 3 nanométeres példányok leszállítását. Érdekesség, hogy a vadonatúj chipeket nem telefongyártóknak, vagy egyéb partnereknek szállítják le, ezeket ugyanis kifejezetten a kriptobányászok által alkalmazott eszközökbe szánják, mivel a fogyasztás terén elért komoly, akár 45 százalékos javulás ezen a területen kecsegtet igazán komoly előnyökkel. Ezen példányokat követi majd a sorban a házon belül fejlesztett Exynos 2300, illetve (jó eséllyel) a Snapdragon 8 Gen 2, amelyek már durván 23 százalékkal lennének erősebbek az 5 nanométeren előállított elődeiknél, szintén a most először alkalmazott GAA-technológiára alapozva.

A Samsung háza táján eközben egyéb hírek is napvilágot láttak, ezek szerint újragondolták a chipfejlesztésre irányuló eddigi terveket, ennek részeként pedig az Apple-től csábítottak át egy szakértőt, aki innentől kezdve a Packaging Solution Center igazgatójaként tevékenykedik majd. Az illető az Apple előtt a Texas Instruments, valamint a Qualcomm sorait erősítette, így bőséges tapasztalattal rendelkezik, bár a jelentés arról nem szól, hogy ezzel mennyiben lesz ráhatása az Exynos-vonal további fejlesztésére – ez azonban igencsak valószínű.

A dél-koreai gyártó most az új hajlítható készülékek bemutatására készül, szerintük ezek szegmensében most jött el a mainstream pillanat, amelynek révén meghódíthatják a széles tömegeket.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!