Berta Sándor

Nőtt az adatvédelmi jogsértések száma Francia­országban

A piac szereplői egyre jobban figyelnek a területre.

2018. május 25. óta hatályos az európai uniós általános adatvédelmi rendelet (GDPR). A Commission Nationale de L'Informatique et des Libertés (CNIL) francia adatvédelmi hivatal legfrissebb jelentése alapján az európai uniós tagállamban rekordot ért el a személyes adatok megsértése tavaly és 79 százalékkal meghaladta a 2020-as szintet. A hivatalhoz 2021-ben összesen 5037 jelzés érkezett be, ez körülbelül napi 14 beadványnak felel meg.

Marie-Laure Denis, a CNIL vezetője kijelentette, hogy a jelenség több dologra vezethető vissza. Az egyik, hogy a cégek jobban teljesítik a jogsértésjelentési kötelezettségeiket. A szakember ugyanakkor rámutatott, hogy ez a szám még mindig nagyon távol van a valóságtól. A jelzett adatvédelmi jogsértések 58 százaléka számítógépen történt, különösen nagy a zsarolóvírusos támadások hatása. Az utóbbiak száma 2020-hoz képest 128 százalékkal emelkedett. Az akciók fő célpontjai - nem meglepő módon - kis- és közepes vállalkozások (43 százalékban) és nagyon kicsi cégek 826 százalékban), mert rosszabbul vannak felvértezve az ilyen fenyegetések ellen, mint a nagy társaságok.

Tavaly a hivatal 135 felszólítást küldött ki a vállalatoknak és 18 esetben szabott ki szankciókat ellenük. Az ok az ügyek felében az elégtelen adatvédelem volt. A büntetésekből befolyt összeg 214 millió euró volt, szemben a 2020-as 138 millió euróval. Denis elégedetten nyilatkozott az európai uniós adatvédelmi hivatalokkal való közös munkáról. A tavaly kiszabott 18 szankcióból négy a szoros európai uniós kooperációknak köszönhetően valósult meg. A hivatal vezetője rámutatott, hogy annak ellenére tudnak hatékonyan dolgozni, hogy például a német vagy a brit hasonló intézményhez képest sokkal kisebbek és azokénál kisebb személyi állománnyal rendelkeznek.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!