Berta Sándor

Új adatvédelmi törvényt jelentett be Károly herceg

A brit trónörökös a parlament alsó- és felsőháza előtt mondott beszédében tért ki a jogszabályra.

Károly herceg II. Erzsébet királynő szavait tolmácsolta a szigetországi képviselőknek. Az uralkodónő az éves beszédében (The Queen's Speech) összesen 38 új törvényt jelentett be és köztük volt az új adatvédelmi jogszabály is. II. Erzsébet hat évtizede először nem volt jelen az eseményen.

Kiderült, hogy az Egyesült Királyság adatvédelmi rendszerét megreformálják. Az ország továbbra is ki akarja használni az Európai Unióból való kilépés (Brexit) nyújtotta előnyöket azért, hogy egy világszínvonalú adatvédelmi rendszert hozzon létre, amely lehetővé teszi a számára az új növekedésösztönző és megbízható adatvédelmi keretek kidolgozását. A bevezetendő csomag részeként korszerűsíteni kell az Information Commissioner's Office-t, amely az Egyesült Királyság legfelső adatvédelmi hivatala és biztosítani kell, hogy olyan képességekkel és jogosítványokkal rendelkezzen, amelyek segítségével felléphet az adatvédelmi jogszabályt megsértő szervezettekkel szemben. Fontos ugyanakkor, hogy a hivatal a jövőben sokkal jobban felelősségre vonható legyen a parlament és a közvélemény által.

Ezzel párhuzamosan a helyi iparnak az eddiginél sokkal erősebben szerepet kell vállalnia a Smart Data-programokban, amelyek a brit állampolgároknak és a kisebb vállalatoknak nagyobb ellenőrzést adnak az adataik felett. A törvénytervezet azoknak is segíteni fog, akiknek például egészségügyi kezelésre van szükségük, így jobban hozzáférhetnek majd az egészségügyi adataikhoz és jobb szociális ellátást kaphatnak.

Az új jogszabály előnyei között lesz továbbá, hogy növelni fogja a szigetország versenyképességét és a brit cégek hatékonyságát azáltal, hogy az utóbbiaknak kisebb terheket kell majd cipelniük. Fontos, hogy a törvény biztosítsa, hogy a különböző adatok az állampolgárok erősítésére és az életüknek a jobbá tételére legyenek felhasználva. Világos jogi környezetet kell teremteni a személyes információk felhasználására, valamint a felelősségteljes innováció és a tudományos fejlődés elősegítésére. Végül, egyszerűsíteni kell a kutatásokra vonatkozó szabályokat, hogy meg lehessen erősíteni az Egyesült Királyság tudományos és technológiai szuperhatalomként megszerzett és betöltött pozícióját.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!