Berta Sándor

Böngésző Parkinson-kóros betegeknek

A fejlesztésnek köszönhetően könnyebben szörfölhetnek a világhálón az érintett személyek.

A Havas Worldwide New York, Inc. és a Német Parkinson Társaság közösen fejlesztette ki a Staybl nevű ingyenes böngészőt, amely kifejezetten a Parkinson-kóros pácienseknek készült és egyelőre angol nyelven érhető el az Apple iPad készülékekre. A szoftvert ugyanakkor más páciensek is használhatják és a fejlesztők annak változatait szeretnék elkészíteni további eszközökre is.

A program abban segíthet a Parkinson-kóros betegeknek, hogy a tüneteik ellenére biztonságosan és kényelmesen tudjanak böngészni az interneten. Az alkalmazás ezt úgy éri el, hogy a remegéseket az iPad készülékek mozgásérzékelői bevonásával gyakorlatilag valós időben kiegyenlíti.

Eric Schoeffler, a Havas Németország minőségbiztosítási vezetője kijelentette, hogy az új fejlesztés se nem gyógyszer, se nem gyógyeszköz, hanem egy technológiai megoldás, amely minden érintett személynek könnyebb hozzáférést biztosít a digitális világhoz. Világszerte 10 millió Parkinson-kóros beteget tartanak nyilván, a diagnosztizált páciensek 70 százalékát érinti a remegés.

A Staybl bármely iPad készüléken használható, amelyen legalább az iPadOS 14 operációs rendszer fut, míg a Mac termékek esetében macOS 12.2 vagy frissebb verziójú operációs rendszer, illetve Apple M1 chip kell a zökkenőmentes működéséhez.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!