MTI

Kedvezményes hívást és internetet biztosítanak EU-s és ukrajnai mobilszolgáltatók

Európai uniós és ukrajnai székhelyű távközlési szolgáltatók az EU és Ukrajna közötti megfizethető, illetve ingyenes barangolási szolgáltatásokra és nemzetközi hívásokra vonatkozó nyilatkozatot írtak alá - közölte az Európai Bizottság.

A brüsszeli testület közleménye kiemelte, az együttes nyilatkozat állandó keretet hoz létre, hogy segítse az Ukrajnában zajló háború elől lakóhelyüket elhagyni kényszerült ukrán állampolgárokat a hazájukban maradt családtagjaikkal és barátaikkal való kapcsolattartásban. A közlemény létfontosságúnak nevezte, hogy az ukrán menekültek megfizethető hálózati kapcsolathoz férhessenek hozzá, ami a kapcsolattartás mellett az internethasználat és a megbízható információkhoz való hozzáférés szempontjából is elengedhetetlen.

A szolgáltatók arra vállaltak kötelezettséget, hogy az egymásnak felszámított barangolási és egyéb nagykereskedelmi díjak csökkentése mellett teszik lehetővé az Ukrajnával folytatott nemzetközi hívásokat. A nyilatkozat ukrán aláírói egyúttal kötelezettséget vállaltak arra, hogy az uniós partnereik által alkalmazott önkéntes intézkedések előnyeit továbbadják a végfelhasználóknak. Az együttes nyilatkozatot ez idáig 24 uniós székhelyű szolgáltató, köztük számos uniós szintű csoport és a több virtuális mobilszolgáltatót képviselő MVNO Europe szövetség írta alá, valamint mindhárom ukrán mobilszolgáltató.

A bizottsági tájékoztatás szerint az uniós távközlési szolgáltatók már több millió SIM-kártyát osztottak szét ingyenesen az Ukrajnából érkezett menekültek között. Az ilyen SIM-kártyákkal ingyenes nemzetközi hívások indíthatók Ukrajnába. Egyes uniós szolgáltatók emellett a határ menti területeken, illetve menedékhelyeken ingyenes barangolást, valamint ingyenes wifi-szolgáltatást és töltést is biztosítanak. Ezzel párhuzamosan az ukrán szolgáltatók biztosítják az országon belüli belföldi barangolást, továbbá ingyenes nemzetközi barangolást kínálnak a háború elől menekülőknek.

Az egyelőre három hónapos időtartamra szóló nyilatkozatot péntektől bármely szolgáltató bármikor aláírhatja - tették hozzá.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!