Gyurkity Péter

Népszerű appokat lassít be a Samsung

A OnePlus után most a dél-koreai gyártót vádolták meg ezzel, a cég újabb frissítést ígér.

A Samsung szoftveres fejlesztései kapcsán nemrég arról olvashattunk, hogy ritkítja a biztonsági frissítéseket a cég, eközben viszont az alkalmazások futási sebessége, annak befolyásolása miatt érkezett komoly negatív felhasználói visszhang. Tavaly a OnePlus került hasonló helyzetbe, ők azóta elismerték a gyakorlatot, a Samsung pedig most volt kénytelen reagálni az első beszámolókra.

A napokban először dél-koreai fórumokon jelentek meg a különböző felhasználói bejegyzések, amelyekben a Samsung Game Optimizing Service (GOS) néven futó szolgáltatását vették közelebbről szemügyre. Ezen bejegyzésekben amiatt háborogtak az ottani vásárlók, hogy a játékok megfelelő futtatása miatt népszerű alkalmazások ezreit lassítja a gyártó megoldása, az azóta közzétett teljes listán pedig több mint 10 ezer app sorakozik fel. Ezek között olyan neveket látunk, mint a Microsoft Office, a Netflix, az Instagram, valamint a TikTok, de érdekes módon a cég saját appjai, így például a Samsung Pay és a Samsung Cloud is megjelenik itt. A benchmarking alkalmazások, így a GeekBench 5 és a 3DMark, természetesen lemaradnak a listáról, vagyis a mérések során az elvárt számokat kapjuk meg, viszont a játékok és egyéb appok nem mindig úgy futnak, ahogy azt elképzeltük.

A Samsung gyorsan reagált a negatív visszajelzésekre, a számukra hazai piacon közzétett választ viszont egy Twitter-bejegyzésben fordították le nekünk, hogy mi is megértsük, miről van szó. A gyártó ebben arról ír, hogy a játékokon kívül semmilyen egyéb alkalmazást nem befolyásolnak, a GOS elsődleges feladata pedig a megfelelő kompromisszum biztosítása a futási sebesség, valamint a hardver kellően erős hűtése között, vagyis ezt elsősorban azért teszik, hogy garantálják a telefonok folyamatos használatát és a hosszabb élettartamot. A Snapdragon 8 Gen 1 és az Exynos 2200 chipek kifejezetten forróvá válhatnak a nagy erőfeszítést igénylő feladatok során, ezt a Samsung erős hűtéssel igyekszik megfogni, viszont eközben (a jelek szerint) a szoftveres oldalon is további megoldásokat alkalmaznak.

Azt egyelőre nem árulták el, hogy a GOS frissítése mikor fut majd be, viszont ennek révén a felhasználók maguk választhatnak majd a számukra megfelelő opciók között, ezzel persze nagyobb rizikót vállalva a telefonok megfelelő működése terén.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!