Gyurkity Péter

Szép számokat mutat az Apple és a Samsung

A mobilos szegmens első két helyezettje további növekedést mutat, csak a táblák estek vissza.

Alig néhány nappal ezelőtt számoltunk be arról, hogy a friss felmérések szerint az Apple az ünnepi időszakban ismét az első helyen volt, legalábbis az okostelefonok területén. Most szinte egyszerre futott be a cég, valamint a Samsung negyedéves eredménye, ezek mindkét szereplőnél szép javulást mutatnak.

Az Apple hivatalos közleményében arról olvashatunk, hogy az október és december közötti időszakban az elemzői várakozásokat is meghaladó eredményt produkáltak, a bevétel ugyanis csaknem 124 milliárd dollár volt, ami 11 százalékkal volt nagyobb az egy évvel korábbi adatnál. Az okostelefonok eladásából 76 milliárd dollár futott be, ez 9 százalékkal volt jobb a korábbi számnál, ami nyilván az iPhone 13 népszerűségének köszönhető, eközben viszont az iPad-vonalon 14 százalékos visszaesés volt látható, ami valószínűleg a kevesebb korlátozás és az iskolák megnyitásának következménye. Ebben a szegmensben így is 7,25 milliárd dollár érkezett be, a viselhetők és otthoni eszközöknél 14,7 milliárd volt a bevétel mértéke, ami 13 százalékos javulást jelent, míg a szolgáltatások 24 százalékkal ugrottak meg, csaknem elérve a 20 milliárd dolláros szintet.

Ami a régiós eloszlást illeti, az USA-ból 51,5 milliárd dollár, Kínából 25,7 milliárd, Európából pedig csaknem 30 milliárd dollár futott be, míg a nettó profit a most lezárult negyedévben 20 százalékkal volt nagyobb, meghaladva a 34 milliárd dollárt. A Samsung eközben szintén közzétette az ünnepi időszakra vonatkozó eredményeit, ezek azt mutatják, hogy a mobilos szegmens, amely immár a Mobile eXperience (MX) néven szerepel az összesítésben, 24 milliárd dolláros bevételre tett szert, ebből 2,2 milliárd dollár volt a tiszta profit. Ez nyilván nem vethető össze az Apple számaival, viszont a dél-koreai gyártó teljes egészében már 11,5 milliárd dolláros üzemi profitot jelentett, elsősorban a félvezetők felfutása révén.

Náluk a hajlítható készülékek, valamint a Galaxy S-sorozat javuló számai jelentettek komoly felhajtóerőt, idén az olcsóbb 5G-telefonokra, valamint a jobb, akár 108 vagy 200 megapixeles kamerákra alapoznák a további növekedést.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!