Berta Sándor

A Google után a Mozilla is száműzi a FTP-támogatást

Megerősítést nyert a korábbi hír.

2019-ben a Google jelezte, hogy száműzi a File Transfer Protocol (FTP) támogatását a Chrome böngészőből, majd 2020 márciusában Michal Novotny, a Mozilla egyik fejlesztője jelentett be hasonló döntést. A szakember hozzátette, hogy egy nem biztonságos protokollról van szó és semmi sem indokolja, hogy valaki a különböző adatok letöltésére a jövőben az FTP-t használja a HTTPS helyett. Azt sem szabad figyelmen kívül hagyni, hogy a kapcsolódó programkód rendkívül öreg, így annak foltozgatása egyre nehezebben valósítható meg és egyre időigényesebb.

Most Caitlin Neiman, a Mozilla kiegészítőkért felelős közösségi menedzsere a blogbejegyzésében azt írta, hogy a Firefox 88-as kiadásától kezdve a böngésző az FTP-linkeket a külső alkalmazásokhoz fogja átirányítani. A funkció teljesen csak a Firefox júniusban megjelenő 90-es verziójából tűnik majd el. Az indoklás az volt, hogy az FTP-kapcsolatok elavultak és sebezhetők.

Az első lépés az FTP-funkció kikapcsolása lesz, amely már a 88-as kiadásban megvalósul. A böngésző ezt követően minden egyes ftp://-vel kezdődő hivatkozást külső alkalmazásokhoz fog irányítani, éppúgy, ahogy minden más nem támogatott vagy a Firefoxhoz nem hozzárendelt protokoll esetében is teszi.

A Mozilla hangsúlyozta, hogy az FTP-támogatást az about:config funkción belül sem lehet majd aktiválni. Az about:config-on keresztül elérhető browserSettings.ftpProtocolEnabled nevű bejegyzés csak olvasható lesz és annak megváltoztatása nem fog semmilyen eredménnyel járni.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • kvp #2
    Egy idoben minden bongeszo svajci bicska akart lenni es az email-tol az ftp-n es a gopher-en at a telnet-ig mindent tamogatni probaltak. Aztan mostanra rajottek, hogy egy alapszintu email vagy ftp kliens helyett egy dedikalt program kepes lehet akar ertelmesebb modon tamogatni az adott protokollt. A bongeszoknek meg megmarad a http es a https tamogatasa.

    ps: Hozzatennem, hogy szepen lassan vezetik ki a http-t is. Android alatt mar kulon flag kell ahhoz, hogy engedelyezzuk a http tamogatast egy alkalmazasba agyazott chrome-ban, lehet a jovoben az alap bongeszoben sem lesz megengedve a titkositas nelkuli kommunikacio.
  • Caro #1
    Hát, ez is egy korszak végét jelenti. Tény, hogy az FTP nem a protokollok gyöngyszeme. Én azért sajnálom, de valóban nem tudom, mikor kellett valamit utoljára FTP-n lehúznom.