SG.hu

Az 5 Legtutibb Okos Otthon Trend 2021-ben

Az okos otthonok már a 2000-es évek elejétől népszerűek. Nem sokan tudják, de az igazi áttörést 2002-ben, a Roomba robotporszívó megjelenése jelentette az okos otthonok elterjedésben. A mozgalom azóta nagyon sokakat vonzott be. Az Egyesült Államokban az új építésű lakások több mint 10%-a számít például okos otthonnak és ez a szám az idei évben is csak nőni fog. Az okos eszközök terjedésével hazánkban is egyre többen követik a trendeket, így az okos otthonok követőbázisa idehaza is folyamatosan növekszik.

1. Az okos otthonoknál a biztonság az első

Az okos eszközök közül egyre nagyobb szerephez jutnak a lakás vagy ház védelmére szolgálók. Sok új építésű lakást szerelnek fel biztonsági kamerákkal és egyéb érzékelőkkel, de biztonsági intézkedések itt még nem érnek véget. A legújabb technológiáknak köszönhetően az ujjlenyomattal működő, vagy éppen arcfelismerő zárak is egyre jobbak. Egy másik trend az autókba szerelhető betörésérzékelő, ami közvetlenül az okostelefonunkra vagy okosóránkra küld üzenetet, ha valaki megpróbál babrálni a gépjárművel. Ezt lehet a beépített riasztó mellett, vagy akár attól függetlenül is használni, ha például nem akarjuk felébreszteni a szomszédokat.


2. Zöld okos otthon rendszerek

A legjobb okos otthon rendszerek fő ismérve az, hogy a lakás különböző funkcióit a legapróbb részletekig is kezelni tudják. Az okos termosztátóktól kezdve a telefonról szabályozható világítóegységekig minden azon dolgozik, hogy felhasználóinak teljes kontrollt biztosítson a lakókörnyezet egyes részei felett. Sokan azért is vásárolnak új építésű lakásokat, hogy hosszabb távon (jó szigetelés mellett persze) spórolni tudjanak a fenntartási költségekkel. Ha például egy programozható termosztát gondoskodik arról, hogy csak annyi ideig menjen a fűtés, ameddig otthon vagyunk és pontosan olyan hőfokra melegítse a vizet a bojler, amennyi a fürdéshez kell, az nagyon sok energiát és költséget takarít meg.

3. Mesh WiFi

Mivel egy okos otthon alapfeltétele, hogy sok okos eszközt alkalmazzon, a megfelelő internetkapcsolat szinte mindegyik számára elengedhetetlen. Itt jön képbe a legújabb WiFi technológia, amely a mesterséges intelligenciát kombinálja a hagyományos routerek megbízhatóságával. Az ilyen routerek felmérik az ingatlan paramétereit, megvizsgálják, hogy milyen erősségű WiFi jelet kell sugározniuk az épület különböző pontjaiba és ez alapján állítják be a hatósugarukat. Az ilyen típusú WiFi routerek egy másik nagy előnye, hogy okos eszközeinken kívül a laptopunk vagy éppen a számítógépünk internet-hozzáférését is megfelelően tudják szabályozni.


4. Virtuális Asszisztensek, összehangolva

A Google, az Apple, a Samsung és hasonló cégek által gyártott központi egységek mind valamilyen virtuális asszisztens használnak fel a működésükhöz. Ezek az asszisztensek azonban nem mindig megbízhatóak és sajnos nem is tudnak minden feladatot ellátni. Az ilyen asszisztensek kikerülésére használhatók az úgynevezett ’smart hub’ készülékek, amelyek a legtöbb okos eszközzel kompatibilisek és megfelelő módon tudnak velük kommunikálni is. Ilyeneket azonban láttunk korábban is, nem mindig túl nagy sikerrel. Sokkal érdekesebb azonban az Ezlo Secure nevű készülék, ami idén áprilisban kerül majd forgalomba. Ez a központi egység nemcsak a különböző okos eszközökkel tud kommunikálni házon belül, hanem a különböző virtuális asszisztenseket, mint például a Siri, a Cortana és társaik is kezelni tudja. Az ilyen készülékek azok, amelyek általában meghatározzák az okos otthonok fejlődési irányát a jövőben. Reméljük több hasonlót is látunk még idén!

5. Finomhangolás

A smart home eszközöknek köszönhetően az okos otthonok mára már nem csak egy tudományos-fantasztikus koncepció, hanem tényleges valóság. A különböző gyártóktól származó okos eszközök összehangolása azonban nem egyszerű feladat, így a legfontosabb fejlesztések az egységesítés terén történnek. A 2021-es év és valószínűleg a közeljövő legfontosabb trendje tehát az, hogy olyan eszközöket adjanak ki, amik az egyre telítődő piac különböző termékeit megfelelő módon össze tudják kapcsolni.