Berta Sándor

Valós időben vizsgálhatók a legyártott munkadarabok

A minőség-ellenőrzést a jövőben egy folyamatosan tanuló alkalmazás végezheti.

A Fraunhofer Társaság Grafikus Adatfeldolgozó Intézetének (IGD) kutatói által megalkotott MARQUIS nevű szoftverrel valós időben állapítható meg, hogy egy üzemben milyen elem készült el, az egyezik-e a tervezett termékkel és megfelelő méretű-e. Ebben a kiterjesztett valóság és gépi tanulás bevonásával elvégzett minőség-ellenőrzés segít. Ezt a munkát eddig emberek végezték.

A program a CAD-specifikációkat és a valódi termék adatait hasonlítja össze egymással. Holger Graf, az IGD tudósa kijelentette, hogy a rendszer felismeri, hogy melyik elemről van szó és azt is, hogy vannak-e eltérések a tervekhez képest. A MARQUIS nem csupán az egyes termékeket tudja megvizsgálni, hanem az akár több elemből álló blokkokat is. A fejlesztés hordozható, ezért a szakemberek az okostelefonjukon vagy a táblagépükön is használhatják.

A gépi tanulás még az adott modulok helyiségeken belüli helyzetét is érzékeli. A megoldás tanításához CAD-adatokból generált fotókat alkalmaztak, amelyek bármilyen gyártási eljáráshoz felhasználhatók. Az építőelemek különböző színekben tűnnek fel a felvételeken és különböző szögekből is megjeleníthetők, hogy ezáltal is elősegítsék a pontosabb felismerést. A rendszer kiváló képességekkel van felvértezve, így például tíz különböző, korábban nem látott alkatrészt mindössze néhány óra alatt képes volt megtanulni.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!