MTI

Minden eddiginél több chipet fogyaszt a világ

Nőtt a félvezetők globális eladása januárban éves és havi szinten egyaránt a világ vezető nemzetközi félvezető gyártóit tömörítő szövetség, a SIA adatai szerint.

A szervezet honlapjára felkerült adatok szerint az idei első hónapban 40,01 milliárd dollár értékben értékesítettek félvezetőket a világon, ami 13,2 százalékkal felülmúlta az egy évvel korábbit, tavaly decemberrel összevetve pedig a növekedés 1 százalékos volt 35,34 milliárd dollárról. Januárban Észak- és Dél-Amerikában 15,4 százalékkal, Kínában 12,4 százalékkal, Európában 6,4 százalékkal, Japánban 9,6 százalékkal, az észak- és csendes-óceáni térségben pedig (Kínát és Japánt leszámítva) 16 százalékkal nőtt éves összevetésben az eladás.

A SIA adatai szerint tavaly 439 milliárd dollár értékben értékesítettek chipeket világszerte, ami 6,5 százalékkal meghaladta az előző évit. A SIA a chipeladások további növekedésére számít az idén.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
 • Lapajka #4
  Egyre több sör is fogy... érthető, hogy kell hozzá egyre több csipsz is...
 • kvp #3
  Gyorsabban fejlodik a technologia mint azt a gazdasagi szakertok gondoltak. Gondolom azert, mert mindenki tobbet van otthon mostanaban. Ugyanezen okokbol nem tudnak olyan gyorsan boviteni ahogy szeretnenek, mert a gyarak epitese meg lassabban halad mint maskor. Ezek piaci folyamatok, majd be fognak allni szepen es megint lesz mindenbol annyi amennyit csak ki tudnak fizetni a vevok.
 • t_robert #2
  Azért egy chip gyár felépítése és üzembe helyezése nem egy hónap. inkább vagy 2-3 év legalább. Vagyis nem lehet az egyik pillanatról a másikra felfutatni a termelést. Nem számítottak ilyen dinamikus növekedésre. itt koránt sem csak számítógépről és grafikai chipről vagy telefonról van szó. Mára dinamikusan szaporodnak az egyre komolyabb elektronikával vezérelt eszközök. ÉS egy okos bilinek is kell valami féle processzor. Legyen szó akár valamiféle beágyazott processzorrol vagy egy mikrokontrollerről is. Azt is le kell gyártani félvezetős szilicium chipes technológiával. Például az AMD-nek is van egy tucatni régi chip gyára, amik teljes erővel üzemelnek. Bár kiadta bérbe a a CPU gyártását, de a világban nem csak 5-7-10-14 nmen gyártott chipek működnek, hanem vannak 28-65... nmes chipek is amelyek bőven elegek mondjuk teljesítményben egy mediaboxhoz vagy routerbe vagy egy robot porszívóba..... Mi csak a jéghegy csúcsát látjuk a legkorszerübb eszközökben miközben 5-ször annyira van igény a világban az évente használatba vett több 10 milliárd darab elektronikus kütyükben. Lehet, hogy egy hordozható MP3 lejátszóban egy 60 centbe kerülő chip van, de ettől még ugyan úgy le kell gyártani, mint a 1000 dolláros chipet. Lassan már a wc kefében is mikrochip lesz... :)
 • Relixo #1
  "chipeladások további növekedésére számít az idén. "
  Ahha... és mégis hogy ha a mostani helyzetet sem képesek kellően kielégíteni?
  Vagy előre lekötik a gyártást és majd évek múltán teljesítik ahogy jön sorba? Fasza lesz...videokártyákra már így is éveket kell várni kb. lassan mire normális áron kapunk akkor majd most az jön mint volt 80's években,hogy megrendelek valamit és 2-3 év múlva szólnak ha sorra kerültem?
  Inkább jöjjön egy meteor azt legyünk gyorsan túl a dolgon mert ez egy vicc ami most is van. Semmit nem lehet kapni,semmit nem lehet csinálni,sehova nem lehet menni.... :D
  Utoljára szerkesztette: Relixo, 2021.03.10. 22:55:18