SG.hu

A gyermekek internetes zaklatása bármikor és bárhol megtörténhet

A gyermekek zaklatása a technológia fejlődésével már nemcsak az iskolában töltött időszakra korlátozódik, otthonukra és a szabad idejükre is átterjedhet - hívta fel a figyelmet a biztonságtechnikai szoftvermegoldásokat fejlesztő ESET és a Sicontact Kft. Az internetezők harmada gyermek, és az internetes zaklatás bárhol és bármikor megtörténhet telefonokon, számítógépeken és játékkonzolokon keresztül.

A szakemberek szerint az internetes zaklatás jele lehet például a hirtelen hangulatváltozás, vagy a normális tevékenységek iránti érdeklődés elvesztése, betegség színlelése az iskola elkerülése érdekében, a közösségi profilok törlése, a szokatlan mértékű szociális visszahúzódás, és a folyamatosan elvesző vagy megrongált tárgyak. Az elemzés a szülőknek azt tanácsolja, hogy mutassák be gyermekeiknek, hogyan kell kezelni a digitális zaklatót, például a közösségi hálózatok és az online platformok által biztosított blokkolási és jelentési funkciók használatával. Közölték, fontos az is, hogy a zaklató üzenetekre senki se reagáljon; ne töröljék őket, készítsen mentéseket, képernyőképeket róluk, hogy bizonyítani lehessen a zaklatást.

Az adatvédelmi tudatosságra is érdemes felhívni a fiatalok figyelmét. A 10 évesnél fiatalabb gyerekek szüleinek például azt javasolják, hogy legyenek mellettük az első digitális világban tett lépéseinknél, szabályozzák az interneten töltött időt és mutassanak jó példát. A nagyobb, 10-14 éves gyermekeket érdemes megtanítani arra, hogy ne osszanak meg olyan információkat, adatokat, amelyek alapján beazonosíthatóvá válnak, asztali gépüket pedig lehetőleg közös térben helyezzék el.

A 14-18 éves kor köztiek figyelmét fontos felhívni arra, hogy a szexuális tartalmú képüzenetek könnyen önálló életre kelhetnek az interneten, és később zsarolásra, zaklatásra is felhasználhatók.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • zriboliv #4
    Egyszerű: az interneten mindenki egyfolytában zaklat mindenkit. A gyerek max. a bubble bash-t nyomogassa, ne a fácsét.
  • kvp #3
    Ma a normalis tevekenyseg a kozossegi media altal meghatarozott idotoltes a neten. Tehat ha egy gyerek nincs ovodas koratol a kozossegi oldalakon es nem azt gondolja mindenrol amit a kozossegi media mond neki, akkor az nem normalis tevekenyseg. A zaklatas egyik felismeresi modja az, ha nem azokat az oldalakat nezi amit eddig es nem azokkal kommunikal akikkel eddig vagy csokken az online toltott ido (100% ala).

    ps: A gyerekek nevelesenel fontos szempont volt a kozossegi media es altalaban a globalis stakeholder-ek reszerol, hogy ne legyen senkinek semmilyen gondolata. Se sajat, se idegen, csak amit az oldalak mondanak nekik. Na most ettol nem csak nem lesz semmilyen lathato hobbijuk (mert a kozossegi media mellett nem marad ra ido), hanem azt is nehez detektalni, ha barmi tortenik veluk, mivel a szulokkel sem kommunikalnak. De ez fontos, hiszen csak igy lehet megtorni a csaladon beluli ertekek atadasat, ami a globalis uj vilag letrehozasahoz elengedhetetlen.
    Utoljára szerkesztette: kvp, 2021.01.20. 14:55:05
  • duke #2
    "vagy a normális tevékenységek iránti érdeklődés elvesztése,"

    Nehez felismerni, mert a mai fiatalok, nem vegeznek semmilyen normalis tevekenyseget. A 24 oras telefonbaszason kivul semmit sem csinalnak.
  • Kissssss0 #1

    Utoljára szerkesztette: Kissssss0, 2021.01.15. 11:32:05