Berta Sándor

Új dizájnt kap a Firefox

Ismertté váltak a projekt első részletei.

Sören Hentzschel web- és kiegészítőfejlesztő a blogbejegyzésében árulta el az első információkat a Firefox böngésző Proton nevű új dizájnjáról, amelyen a Mozilla munkatársai jelenleg dolgoznak. A Proton az elképzelések alapján a Firefox 89-es verziójában jelenhet meg, amely az előzetes ütemterv szerint 2021. május 18-án lesz elérhető. Ez az időpont ugyanakkor még bőven változhat.

A Proton kódnév egyébként némileg félrevezető lehet, ugyanis az aktuális dizájn neve Photon és 2017 novemberében a Firefox 57-es kiadásában mutatkozott be. E hasonlóság miatt a két dizájnprojekt könnyen összekeverhető.

A szakember hozzátette, hogy ugyan számos vázlat és minta érhető el a Protonról, de azok eltérő dizájnirányokat mutatnak meg, így némi időbe telik, amíg a végső irány kiforrja magát. Ő betekintést nyerhetett ezekbe a tervekbe és annyit elárulhatott, hogy a Firefox az új külsővel még modernebb kinézetű lesz, ráadásul észszerű javításokkal is felvértezik majd.

Az is kiderült, hogy a Proton számos szinten átdolgozott vizuális elemeket fog tartalmazni, ezek magukba foglalják majd az ablakok, a főmenü, a további menük és az értesítési sávok módosítását. De a Proton sokkal többet fog jelenteni egy új külsőnél, az elsődleges cél ugyanis a felhasználói élmények javítása.

A Protonról egyelőre nem érhetők el felvételek és a felhasználók számára nem is tesztelhető, de ez a következő hetekben és hónapokban változik majd.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • csigafi #1
    A Protonról egyelőre nem érhetők el felvételek és a felhasználók számára nem is tesztelhető, de ez a következő hetekben és hónapokban változik majd.

    Hát ennek a cikknek se sok értelme nincs benn semmi új infó igazból azok számára akik ismerik a firefoxot. Én az ESR verzioját szoktam meg nekem az vált be persze ez nem jelent semmit. Cromot meg mellőzöm inkább sok vele a megjelenítési probléma és az nem a weboldal programozó hibája ha minden más böngészőben értelmesen jelenik meg egy oldal de cromban meg szét van hullva. legalább is szerintem.