MTI

Kreml: Moszkvának nincs köze a Washington elleni hackertámadásokhoz

Valótlanoknak minősítette Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője azokat a sajtóhíreket, amelyek szerint Oroszország hackertámadásokat szervezett az amerikai pénzügyminisztérium és a Nemzeti Távközlési és Információs Hivatal (NTIA) számítógéprendszere ellen.

"Ismételten csak vissza tudom utasítani ezeket a vádakat" - nyilatkozott Peszkov, "megalapozatlannak" nevezve azokat. "Nekünk nincs közünk ehhez" - szögezte le. Peszkov arra reagált, hogy a The Washington Post című napilap és a Reuters hírügynökség amerikai kormányzati illetékesekre hivatkozva azt írta: feltételezhetően orosz hackerek hozzáfértek az amerikai pénzügyminisztérium belső levelezéséhez és a kereskedelmi minisztériumhoz tartozó NTIA adataihoz.

A sajtóforrások szerint az amerikai hírszerzés amiatt aggódik, hogy a hackerek a felhasznált eszközök révén más kormányzati ügynökségek hálózatába is képesek lehettek behatolni. A The Washington Post szerint a támadás mögött az orosz Külső Hírszerző Szolgálattal együttműködő APT29 vagy Cozy Bear hackercsoport állhat. "Az amerikai kormány tisztában van a történtekkel, és minden szükséges intézkedést meghoz, hogy azonosítsa és kiküszöbölje ezeket a problémákat" - kommentálta az értesülést John Ullyot, a Fehér Ház Nemzetbiztonsági Tanácsának szóvivője.

A kereskedelmi minisztérium megerősítette, hogy behatoltak a rendszerébe, és jelentették a történteket az illetékes hatóságoknak, egyben a kiberbiztonsági hivatal és a Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI) segítségét kérték az ügyben. Peszkov emlékeztetett: Vlagyimir Putyin orosz elnök kezdeményezte, hogy az Egyesült Államok és Oroszország lépjen együttműködésre a kiberbiztonság területén, de nem kapott választ Washingtonból. Korábban az amerikai fővárosban működő orosz nagykövetség közleményt jelentetett meg a Facebookon, amely szerint az információs térben elkövetett támadások ellentétesek Oroszország külpolitikai elveivel és nemzetbiztonsági érdekeivel, és leszögezte, hogy Moszkva nem folytat támadó műveleteket a virtuális közegben.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!