Gyurkity Péter

Itt a Samsung első 5 nm-es chipje

A telefonokkal gondok vannak, eközben viszont egy igencsak erős chipet mutattak be.

A Samsung esetében általában az újabb és újabb okostelefonokról, azok debütálásáról szoktunk beszámolni, ez viszont most nem így van, hiszen a dél-koreai gyártó egy friss chipről rántotta le a leplet. Ez a fejlesztés különösen az 5G-telefonok szegmensében hozhat újabb lendületet magával, viszont közben egyes meglévő telefonokkal támadtak gondok.

A hivatalos közleményben arról olvashatunk, hogy az új Exynos 1080 típus a középkategóriában jelenik majd meg, vagyis nem a legerősebb telefonok kiemelkedő erejét biztosítaná. Ennek ellenére nem lesz gond a teljesítménnyel, hiszen a fejlesztés már 5 nanométeren készül, összesen 8 magra támaszkodik (ezek között egy Cortex-A78 mag is helyet kapott), miközben az LPDDR5-memória és az UFS 3.1-es tárolók támogatását is megoldják. A cég állítása szerint másodpercenként 5,7 billió utasítás végrehajtása lehetséges, ezzel az AI-appok széles körét futtatják majd megfelelő módon, míg az Amigo névre keresztelt funkció révén a hatékony energiafogyasztás is jelen van a listán, az új Mali-G78 GPU pedig még a zászlóshajóként számon tartott Exynos 990 G77-es egységéhez képest is nagyobb teljesítményt nyújt.

A chip a WQHD+ felbontást támogató kijelzőknél a 90 Hz-es frissítési rátát támogatja, az FHD+ panelek esetében ez már 144 Hz-re emelkedik, de ugyanígy felbukkan itt a HDR10+ funkció is. A beépített modem az ötödik generációs eléréseket is kezeli, az elérhető legnagyobb letöltési sebesség 5,1 Gbps, de a Bluetooth 5.2 és a WiFi 6 sem marad ki ebből a körből. A kamerák terén a legfeljebb 200 megapixeles érzékelőket támogatják, itt akár két 32 megapixeles szenzort is párosíthatunk, a 4K-videók rögzítése pedig 60 fps-en történik. A sorozatgyártás már elindult, először várhatóan egy Vivo-okostelefon kapja majd meg a chipet, valamikor a jövő év elején.

Eközben más beszámolók szerint egy szoftveres frissítés okoz gondokat a meglévő zászlóshajóknál, a Galaxy S20 Ultra és a Galaxy Note 20 Ultra egyes felhasználói ugyanis a vezetéknélküli töltés kapcsán számoltak be arról, hogy számos, egyéb gyártó által piacra dobott töltő támogatása szűnt meg. A jelek szerint ezt az NFC kikapcsolásával kerülhetjük meg, amíg a Samsung reagál a jelentésekre.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!