Berta Sándor

Németország EU-szinten szabályozná a nagy digitális platformokat

A kisebb vállalkozások gyakran panaszkodnak a nagy digitális platformok tisztességtelen praktikái miatt. Ezért merült fel egy európai szabályozási javaslat.

A Német Szövetségi Hálózatfelügyelet egy olyan új európai szabályozási keretet akar javasolni, amely az olyan digitális platformok működésére vonatkozna, mint az Amazon, a Check24 és az eBay. Jochen Homann, a hivatal elnöke kifejtette, hogy alapvetően meg kellene akadályozni a piaci hatalommal való visszaéléseket. Amennyiben ugyanis az ilyen dolgok miatt károk keletkeznek, akkor már túl késő van.

Homann hozzátette, hogy az általuk lefolytatott és a digitális platformok jelentőségével kapcsolatos vizsgálatok során különösen a kis és a közepes vállalatok vádolták meg a platformüzemeltetőket a piaci versenyt akadályozó vagy gátló lépésekkel. Az utóbbiak között voltak például az ügyfél- és a termékértékelések kezelése, a különböző díjak, de az is, hogy a szolgáltatások működtetői kettős szerepben vannak, hiszen az üzemeltetés mellett termékeket is kínálnak.

Homann szerint a tervezet lényege, hogy a problémás magatartást már a károkozás előtt megakadályozzák. Mindezt úgy érnék el, hogy ötvözik a közvetlenül alkalmazható piaci viselkedési szabályokat, például a diszkriminációs tilalmakat és további intézkedéseket. Az elmúlt hónapokban a felügyelet felé több mint 200 német cég jelezte a különböző észrevételeit.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!