MTI

Az EU szabályozza a koronavírus kontaktkövető alkalmazásokat

Az Európai Bizottság uniós szintű rendszert hozott létre a koronavírus fertőzési láncainak megszakítását célzó tagállami kontaktkövető mobiltelefonos alkalmazások határon átnyúló használatára - közölte az uniós bizottság. A rendszer ezen kívül az információcsere magasabb szintű biztosítását is célozza.

A kezdeményezés előirányozza, hogy a tagállamok önkéntes alapon letölthető kontaktkövető és figyelmeztető alkalmazásai egymással összekapcsolódva is biztonságosan működjenek. A szolgáltatás biztosítja azt is, hogy az alkalmazásokat határokon átnyúlóan is zökkenőmentesen igénybe lehessen venni. A felhasználóknak ezért csak egy alkalmazást kell telepíteniük ahhoz, hogy egy másik európai országba utazva is működjön a kontaktkövetés, és megkapják az esetleges figyelmeztetéseket.

A szolgáltatás az alkalmazások által generált véletlenszerű azonosítókon kívül más információt nem kezel. Nem teszi lehetővé az egyes felhasználók azonosítását, sem a mobil eszközök helyének vagy mozgásának nyomon követését. Az információ titkosításon esnek át és a minimálisra korlátozódnak, azokat csak a fertőzések visszakövetéséhez szükséges ideig tárolják. A rendszert az Európai Bizottság fogja működtetni luxembourgi adatközpontjából.

A koronavírus elleni küzdelem jegyében a fertőzés nyomon követésére ez idáig tizenkilenc tagállamban - Magyarország, Franciaország, Németország, Spanyolország, Portugália, Írország, Olaszország, Finnország, Belgium, Hollandia, Lengyelország, Csehország, Szlovénia, Horvátország, Málta, Ausztria, Észtország, Lettország, Dánia - húsz mobiltelefonos alkalmazást fejlesztettek, amelyet mintegy 30 millióan töltöttek le - közölték.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • kvp #1
    90-95% feletti hasznalat es pontos GPS alapu folyamatos kovetes nelkul nem sokat er a dolog es meg akkor is ott lenne a lehetosege annak, hogy egy meg eppen tunetmentes fertozott felszall a metrora es kb. fel ora alatt a fel varos N-edleges kontakt lesz, ami persze csak par nap mulva derul ki, amikor elojonnek az elsodleges terjeszto tunetei.

    Az ilyen programok sokkal hasznosabbak a politikai ellenzek megfigyeles alatt tartasara, mint tenyleges kontaktkovetesre. Ha egysegesitik az EU-n belul, akkor sem lesz hatasos, csak sokkal, de sokkal tobb riasztas lesz, ami a jelenlegi terjedesi rata mellett nagyreszt hamis pozitivokbol fog allni. Egy ugyanaz mint a 6 kezfogasos elv a Fold teljes lakossagara. Alapvetoen mostanra szinte mindenki legalabb hatodlagos kontakt lett.

    Csak a teljes lezaras es kijarasi tilalom hasznal, de akkor 3 het alatt eltunik az adott kozossegbol a virus. Valamiert csak Kinaban mertek ezt a huzast meglepni, de ott be is valt. Minden mas csak benazas es egyre inkabb kerdeses, hogy ebbol mennyi a szandekos es politikai celok altal motivalt benazas es mennyi a valos hozza nem ertes a kulonbozo politikai vezetok reszerol.