Gyurkity Péter

AMD GPU-kra vált a Samsung

Ezt vetítik előre 2022-re, viszont közben a Qualcomm is erősíteni fog.

Az idei év során számos kritika érte a Samsungot, amiért a saját fejlesztésű, házon belül legyártott Exynos-chipek teljesítménye nem érte el azt a szintet, amit a Qualcomm Snapdragon-sorozat legerősebb példányai nyújtottak. A jelek szerint ezen most javítanának, mégpedig új chipek és az AMD komponenseinek felhasználásával.

Meglehetősen érdekes értesülés látott napvilágot a múlt héten, amely azonban bizonyos korábbi beszámolókra támaszkodik. Eszerint a Samsung már dolgozik saját új fejlesztésein, amelyek az eddig használt Mali grafikus vezérlők helyett már az AMD által leszállított GPU-k erejére építene, így a grafikus teljesítmény területén is felzárkóznának a riválisokhoz, bár azt még nem tudjuk, hogy ezen licencelt egységek mennyiben tudják legyűrni a Snapdragon-család tagjait. Tavaly már létrejött a megállapodás a Samsung és az AMD között, amelynek értelmében több évre szóló partneri kapcsolat indult el, ennek részeként az RDNA-architektúra egyes elemeit, annak termékeit használhatja majd fel a dél-koreai telefongyártó, az azonban még nem világos, hogy erre mikor és milyen formában kerítenek majd sort.

A jelenlegi információk alapján úgy tűnik, hogy a jövő év elején esedékes Galaxy S21 már az 5 nanométeren készülő Exynos 2100 chipre épül majd, amely a típus európai, dél-koreai és közel-keleti változataiba kerül. Ez már a Snapdragon 875-höz képest is nagyobb teljesítményt nyújtana, bár a grafikus vezérlő területén még elmaradnának a riválistól, hiszen a friss Adreno GPU nagyjából 10 százalékkal lenne erősebb, mint a Mali-G78. Ez a helyzet változna meg 2022-re, amikor befuthat az Exynos 9925, jó eséllyel már az AMD által biztosított GPU-val, bár a konkrét számokra nyilván még várnunk kell.

A Qualcomm persze szintén komoly javulást ígér 2022-re, így több, mint egy teljes évet kell még várnunk arra, hogy letisztuljon a kép.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Merwenus #1
    Akkor majd 2022-ben talán leváltom Samsungra, de nem a GPUval van itt se a probléma, hanem a procival.