Berta Sándor

A felhőkiadások határozzák meg a cégek IT-költségvetését

A területhez kapcsolódó technológiák idővel megkerülhetetlenné válnak.

Az International Data Group (IDG) az IDG Cloud Computing Survey 2020 című anyagában kimutatta, hogy a felhőszolgáltatásokkal kapcsolatos kiadások egyre nagyobb mértékben határozzák meg a különböző vállalatok IT-büdzséjét. Az erre a célra fordított összegek már most is jelentős részét teszik ki az üzleti terveknek és az arány a közeljövőben nem csupán még jobban növekedni fog, hanem egyre meghatározóbbá is válik.

Az előrejelzések alapján jövőre az amerikai társaságok az IT-költségvetésük egyharmadát fogják a felhőtechnológiákra fordítani. A vállalkozások 92 százalékának az üzleti stratégiájában már most is szerepelnek a felhőkiadások, ez az arány a következő 18 hónapban 95 százalékra nő majd. Az IDG kiemelte, hogy a felhőtechnológia stabilan meghatározó szerephez jut az IT területén, ezt támasztja alá a különböző cégek IT-vezetőinek a véleménye. A felhőtechnológiával kapcsolatos költségek az idén 2018-hoz képest 59 százalékkal nőttek és elérték a 73,8 millió dollárt.


Míg 2011-ben csak a cégek fele, ma már 81 százaléka használ valamilyen felhőszolgáltatást

A megvizsgált cégek 81 százaléka rendelkezett legalább egy felhőalkalmazással és az idén már a digitális eszközeik több mint a felét átirányították a helyi szerverekről a felhőkörnyezetbe. Az összes alkalmazás 46 százalékát ugyanakkor kifejezetten közvetlenül a felhőkörnyezetben való felhasználásra programozták.

Elsősorban a nagyobb vállalatok építenek a felhőtechnológiára. A több mint 1000 munkatársat foglalkoztató cégek 13 százaléka mozgatta a teljes IT-infrastruktúrát a felhőkörnyezetbe. A nagy társaságok évente átlagosan 158 millió dollárt adnak ki a felhőtechnológiára. A megkérdezettek e szolgáltatások előnyének a nagy rugalmasságot nevezték. Emellett fontosak a vészhelyzeti tervezéshez és a platformok, illetve a szolgáltatások esetében a legjobb hozzáférési lehetőségek biztosítják.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!