Franczy

Bluetooth: egyre olcsóbb és jobb?

[ZDNET] A különböző elektronikus berendezések vezeték nélküli összekapcsolására kifejlesztett eddigi technológiák sokak szerint nem voltak túl meggyőzőek, most azonban fordulat várható ezen a téren is, méghozzá elég nagy iramban.

A Bluetooth technológiával ellátott vezeték nélküli megoldások az eddigiekben elég drágák, ritkák és ráadásul kiforratlanok is voltak, azonban a szakértők azt állítják, hogy a 2001-es év fordulatot jelent majd a Bluetooth-os eszközök piacán.

Idén egyre több olcsóbb és egyben tökéletesebb Blutooth-os eszköz fog napvilágot látni. Ezt támasztja alá az a bejelentés is, amit egy angol cég, a Cambridge Silicon Radio (CSR) tett az elmúlt napokban. A CSR most egy teljesen új single-chipes (egy chipes) Bluetooth megoldást jelentett be, mely egyaránt integrálható mobiltelefonokba és kéziszámítógépekbe is, az ára pedig rendkívül kedvező, mindössze 5 dollár (~1500 Ft). A CSR-en kívül legutóbb például a Sony is elkötelezte magát a Bluetooth technológia mellett, és bejelentette, hogy összesen 22 millió dollárt (~6.6 milliárd Ft) fognak költeni az ilyen megoldásokkal ellátott vezeték nélküli eszközök kifejlesztésére.

A CSR cég egyik szóvivője a héten Las Vegas-ban tartott Consumer Electronics Show keretein belül kifejtette, hogy a CSR a Bluetooth technológiát övező fogyasztói bizalmatlanság ellenére hisz a vezeték nélküli technológiák ilyen jellegű megoldásaiban, és hogy a Bluetooth-os eszközök igazából csak mostantól kezdik meghódítani a különböző piaci szegmenseket.

"A Bluetooth technológia mindössze körülbelül fél évvel van lemaradva attól a fejlettségi szinttől, mint amit a legtöbb szakértő még egy-két éve jósolt." - nyilatkozta Phil O'Donovan, a CSR cég menedzser igazgatója. "Ugyanez volt a helyzet a GSM technológia korai időszakában. A piaci elemzők eleinte azt állították, hogy a mobiltelefonok pillanatok alatt meghódítják az egész világot, aztán végülis körülbelül három évig tartott, mire a GSM technológia mindenki számára elérhetővé vált." - tette hozzá O'Donovan.

Valószínűleg a CSR cég BlueCore01 típusú új Bluetooth chipjéhez hasonlóan olcsó és várhatóan jó minőségű megoldások hozhatják meg a Bluetooth technológia sikerét. Az új chip 5 dolláros ára egyébként nagyjából a harmada a ma kapható legtöbb hasonló chip árának. A CSR előző 8 dolláros Bluetooth chipjeiből pedig körülbelül 100 ezer darabot sikerült eddig eladniuk.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!