Berta Sándor

Szinte egyik video­szolgáltatás sem megbízható

Némileg meglepő eredménnyel zárult a platformok összehasonlítása.

Maja Smoltczyk berlini adatvédelmi biztos arra volt kíváncsi, hogy napjaink népszerű videoajánlatai mennyire felelnek meg az adatvédelmi előírásoknak, elsősorban a 2018. május 25. óta hatályban lévő európai uniós általános adatvédelmi rendelet (GDPR) pontjainak. Az elvégzett tesztben a szakember többek között jogi és műszaki szempontok alapján is vizsgálta az egyes szolgáltatókat, amelyek között volt a Blitz, a Cisco WebEx, a Jitsi, a Google Meet, a GoToMeeting, a Microsoft Teams, a Netway Web Services (Jitsi), a Sichere-Videokonferenzen.de, a Skype, a Skype for Business, a Tixeo Cloud, a Big Blue Botton, a Wire és a Zoom.

Az eredmények alapján műszaki szempontból teljesen, míg jogi szempontból részben megfelelt a Cisco WebEx (ha a Deutsche Telekomon keresztül volt elérhető) és a Jitsi, míg jogi szempontból megfelelt és műszaki szempontból részben megfeleltek a Netway Web Services (Jitsi), a Sichere-Videokonferenzen.de, a Tixeo Cloud, a Big Blue Botton és a Wire.

A vizsgált platformok fejlesztői - érthetően - nem örültek az eredményeknek, de például a Deutsche Telekom igyekezett máris változtatni. Érdekesség, hogy az adatvédelmi biztos heteken át tartó vitát folytatott - a Teams miatt - a Microsoft képviselőivel.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!