Gyurkity Péter

Olcsóbb Snapdragon terjeszti el az 5G-telefonokat

Ezt reméli a Qualcomm, amely bemutatta az alacsonyabb árat ígérő saját fejlesztését.

Az ötödik generáció fokozatos elterjedése napjainkban már zajlik, viszont itt továbbra is komoly korlátot jelent a technológiát támogató mobilchipek magas ára, hiszen ezek többnyire a csúcskategóriában helyezkednek el. A Qualcomm most egy szerényebb változatot mutatott be, amely az év második felében futhat be, ezzel pedig nagyobb lendületet vehet a terjeszkedés.

A hivatalos oldalon megtaláljuk a fontosabb részleteket, bár még nem minden kérdésre kapunk választ, hiszen a kereskedelmi árat egyelőre nem ismerjük. A Qualcomm mindenesetre elárulta, hogy a Snapdragon 690 kifejezetten a középkategóriás, mainstream okostelefonokban kaphat majd helyet, amelyek jó eséllyel a Snapdragon 765 és a Snapdragon 675 közötti szegmensben bukkannak majd fel, hiszen erre utal a típusjelzés, valamint a technikai részletek listája. Tekintettel arra, hogy előbbi jellemzően az 500 és 700 dollár közötti áron megjelenő készülékekben, utóbbi pedig a 300-400 dolláros intervallumban lévő telefonokban dolgozik, e két szint között jönnek majd az új fejlesztések, amelyek megnyitják majd az utat a valóban olcsóbb 5G időszaka felé.

A cég azt reméli, hogy ezzel egy mintegy 2 milliárd főre rúgó piaci szegmenst fedhetnek le, így valódi tömegek csatlakoznak majd az 5G-érához. A teljesítménnyel nem lesznek nagy gondjaink, itt viszont kompromisszumot kell majd kötnünk, hiszen az úgynevezett mmWave-hálózatokat nem támogatják, így kizárólag a sub-6 5G-hálózatokra támaszkodhatunk majd (előbbit egyébként ma az 5G-telefonok durván egyharmada kezeli, így a nagyobb átviteli sebességek csak ezen készülékek esetében elérhetők). A 4K HDR-videók rögzítése viszont megoldott lesz, az állóképeket pedig akár 192 megapixeles érzékelőkkel is elkészíthetjük, miközben a nyolcmagos chip az ígéretek szerint 20 százalékkal gyorsabb lesz közvetlen elődeinél, az AI-egység esetében pedig 70 százalékos gyorsulást vetítenek előre, legfeljebb 120 Hz-es frissítéssel és WiFi 6-eléréssel.

A HTC eközben továbbra is próbálkozik, a napokban ők is egy új 5G-telefont mutattak be, mégpedig az U20 név alatt. Nagy durranásra persze nem számíthatunk, viszont a 640 dollárba kerülő készülék a Snapdragon 765G-re épül, így egy viszonylag erős telefont vehetünk majd a kezünkbe.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!