Gyurkity Péter

Majdnem 1 milliárd kínai van az interneten

Nagyon magas a mobil-elérések aránya, a növekedés pedig folytatódni fog.

Az ottani illetékes szervezet, a China Internet Network Information Center (CNNIC), a napokban tette közzé saját pontos számait az ország lakosságának online jelenlétével, az internetelérések penetrációjával kapcsolatban. Ebből megtudjuk, hogy a teljes felhasználói tábor már az 1 milliárd fő közelében van, stagnálásról pedig továbbra sincs szó.

A DigiTimes állította össze az anyag főbb számait, hogy ezzel könnyebben fogyasztható formában tegyék azt elérhetővé az érdeklődők számára. Az első pontban azt emelik ki ebből, hogy Kínában az idei első negyedév végén már több mint 903 millió internetfelhasználó volt, ami 7,38 százalékos növekedést jelent az egy évvel korábbi hasonló időszak fő számához képest. A penetráció fokát 64,5 százalékban határozták meg, tehát bőven van még tartalék az ázsiai ország saját belső piacában, talán ennél is érdekesebb adat azonban, hogy csaknem 897 millió fő, vagyis a teljes tábor 99 százaléka már valamilyen hordozható készüléket használt a mobil-elérés megvalósításához, az okostelefonok és táblák elterjedése tehát valóban új korszakot nyitott ezen a téren.

A tavaly július és idén március közötti időszakban az átlag felhasználó heti 30 órát töltött valamilyen internetes szolgáltatás igénybe vételével, ez tehát tulajdonképpen másodállásként is felfogható, bár ebben nyilván benne vannak azok is, akik kifejezetten munkára használják az online hozzáférést. Jól mutatja ennek jelentőségét, hogy a tavalyi év végén 417 millió FTTH/O-elérés volt már az országban, ez ugyanis a home office optikai eléréssel való kiszolgálását jelenti, amivel a vezetékes szélessávú kapcsolattal rendelkező felhasználók 93 százalékát teszi ki, vagyis technikai lemaradásról sem beszélhetünk – ez a később felzárkózó országokra amúgy is kevésbé jellemző, hiszen a fejlettebb államok számára komoly kihívást jelent a generációváltás, a meglévő eszközpark lecserélése.

A csaknem 388 millió IPv4-cím mellett csaknem 51 ezer 32 bites IPv6-blokk is megtalálható volt, ezt majdnem 5 millió weboldal, illetve 50 milliónál is több domén egészítette ki. A teljes nemzetközi sávszél a becslés szerint csaknem 9 ezer Gbps, a legnépszerűbb szolgáltatások listáját pedig az azonnali üzenetküldés, a videózás, valamint az online fizetések vezették.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • kvp #1
    Ugy konnyu, ha a legtobb telepulesen a telefonon kijelzett kod nelkul meg a lakasajton sem lephet at senki. Igazabol az a furcsa, hogy csak 64.5%. A tobbiek idosek, kisgyerekek, nagyon falusi parasztok vagy politikai eliteltek lehetnek. Mindenki masnak egyszeruen kell az internetkapcsolat es a telefon mar a napi munkabajarashoz is.