JohnnyCage

Lítium akkumulátor özön

Az egyre nagyobb népszerűségnek örvendő Lítium akkumulátorok iránt rohamosan nő az igény. Manapság a legtöbb új mobiltelefonban és hordozható számítógépben ilyen áramforrás van. A Sanyo és a Matsushita a megnőtt kereslet miatt új gyáregységeket von be a gyártásban, részben Magyarországon.

A korai NiCd (Nikkel-Kadmium) akkumulátorokat a mobiltelefonok és hordozható PC-k megjelenése után gyorsan felváltotta a nagyobb kapacitású, és a hírhedt memória-effektustól részben mentes, Kadmium kaliberű mérgező anyagot nem tartalmazó NiMH (Nikkel-Metál-Hidrid) változat. Habár a NiMH koránt sem tökéletes, a NiCd-nál sokkalta jobb.

Mivel azonban a NiMH akkumulátorok nehezek, és valamilyen mértékben érinti őket is a memória-effektus, a fejlesztőmérnökök új technológia után néztek. Ez az új technológia a Li-Ion (Lítium-Ion), amely pehelykönnyű, nagy teljesítményre képes, nem szenved a memória-effektusban, és elődjénél háromszor magasabb feszültséget nyújt. Ma már a legtöbb új mobiltelefon és notebook ilyen akkumulátorral készül.


Sanyo SCP-4500
A két óriáscég, a Sanyo és a Matsushita 86.5 millió dollárt kíván fektetni a Li-Ion akkumulátorok gyártásának meggyorsítására. Japánban a tervek szerint 650 millió ilyen akkumulátor fog készülni a 2002. márciusában végetérő egy év alatt, írja a japán Nihon Keizai napilap.

Az Osaka-i központú Sanyo Electric, Japán legnagyobb akkumulátor-gyártója, két gyárában is jelentősen növelni kívánja az előállított akkumulátorok számát. A két gyár eddigi 15 millió/hónap kapacitását a cég 20 millió darab/hónapra fogja növelni. A társaság ezenkívül kishazánkban, Mexikóban és Kínában új gyárakat is kíván létesíteni, írta az újság.

A Matsushita három új gyártósort tervez bevezetni márciusig, majd további hatot az elkövetkező egy évben. Az új gyártósorokkal együtt a Matsushita is 20 millió darab akkumulátort fog előállítani havonta.

A Sony eközben már a jövő akkumulátorára koncentrál, a Li-Polymer-re. A Lítium-Polymer akkuk még nagyobb teljesítményt képesek leadni, könnyűek akár a Li-Ion, sőt, az elektrolitot zselé állagú anyag helyettesítheti, ami lehetővé teszi, hogy az akkumulátort körülvevő masszív burkolat elmaradjon, és az akkumulátor bárhova könnyen "begyűrhető" legyen.

A cég hamarosan elkezdi a nagymennyiségű gyártást, amely a Sony egyik leányvállalatának Fukushima-i gyárában, valamint egy mexikói Sony gyáregységben zajlik majd.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!