MTI

Orosz hackerek lehettek a Bundestag támadói 2015-ben

Letartóztatási parancsot adott ki a német szövetségi legfelsőbb bíróság egy orosz férfi ellen a szövetségi parlament informatikai rendszerét érintő 2015-ös támadás ügyében - írta a Süddeutsche Zeitung című lap.

A müncheni lap és két regionális közszolgálati médiatársaság, a Norddeutscher Rundfunk (NDR) és a Westdeutscher Rundfunk (WDR) közös tényfeltáró munkacsoportjának értesülése szerint nemzetközi elfogatóparanccsal keresik Dmitrij Badin 29 éves orosz informatikai specialistát, akiről a szövetségi legfőbb ügyészség nyomozói úgy gondolják, hogy az orosz katonai hírszerzésnek (GU) dolgozik.

A Bundestag elleni támadás célpontjai között volt mások mellett Angela Merkel kancellár képviselői irodája. A támadók egyebek között parlamenti képviselők levelezéséhez fértek hozzá, 16 gigabájt adatot loptak el. Biztonsági források szerint a műveletet az APT28 és Fancy Bear néven is ismert hackercsoport hajtotta végre, amely a GU-hoz kötődik.

A Süddeutsche Zeitung, az NDR és a WDR közös jelentésében kiemelték, hogy Dmitrij Badint az amerikai hatóságok is üldözik, és már vádat is emeltek ellene a 2016-os elnökválasztás előtt a Demokrata Párt ellen intézett informatikai támadás, valamint a Nemzetközi Doppingellenes Ügynökség (WADA) elleni szintén 2016-os támadás ügyében.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Tetsuo #1
    Vagy lehettek mások is.
    Utoljára szerkesztette: Tetsuo, 2020.05.17. 22:07:30