Berta Sándor

Túl lassan engedélyezi az optikai hálózatok kiépítését az EU?

Politikusok gyökeres változásokat sürgettek.

A CDU és a CSU német pártok parlamenti képviselői azért bírálták az Európai Uniót, mert az szerintük túl lassan dönt az európai optikai kábelhálózatok kiépítésével kapcsolatos engedélyek ügyében. A frakciótagok többek között azt vetették az EU szemére, hogy akadályozza a több milliárd euróba kerülő, elsősorban vidéki optikai kábelprojektek megvalósítását. A háttérben az áll, hogy Brüsszelnek aggályai vannak e programok kormányzati támogatásával kapcsolatban.

A frakciótagok az Ursula von der Leyennek, az Európai Bizottság új elnökének; valamint Margrethe Vestagernek és Valdis Dombrovskisnek, a testület két alelnökének küldött levelükben azt írták, hogy az Európai Bizottságnak nem lenne szabad azon tagállamok törekvéseit akadályozniuk, amelyek erősíteni akarják az optikai kábelhálózatok kiépítését. A másik probléma, hogy az EU túlzottan ragaszkodik a rézvezetékes technológiák alkalmazásához és emiatt akár mélyülhet is a digitális szakadék.

A jelenlegi német koalíció korábban azt a célt fogalmazta meg a megkötött koalíciós szerződésben, hogy 2025-ig minden régióban és településen legyen optikai kábelhálózat. E projektek megvalósítását a kabinet a következő években 10-12 milliárd euróval támogatja. Berlin és Brüsszel között ugyanakkor vita volt a jövőbeli programtámogatásokkal és az elérhető sávszélesség 100 Mbps-ra növelésével kapcsolatban is. Ráadásul a német kormány kihagyná a fejlesztésekből a rézkábeles hálózatokat és egyből az optikai hálózatok kiépítését támogatná.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • bdzsana #6
    Nem a Telekomot szeretem annyira. Digi jobb volt és olcsóbb, amikor használtam, sajnos csak kevés helyen elérhető, az ügyfélszolgálat viszont náluk is ugyanakkora nulla mint a Telekomnál. Az ellen semmi kifogásom nem lett volna, ha a Digi nyer, mert neki van mit felmutatni, de az ellen igen, hogy a hazai kis cégek támogatása érdekében ilyen fisfos nulla technológia háttérrel rendelkező cégek nyerjenek. Nem itt fordult ez elő egyedül, szerte az országban a hasonló kisebb településeken olyanok kapták meg a támogatásokat, akik nem vagy alig foglalkoztak hasonlóval.
  • Balu777 #5
    Egy esetből nem hinném hogy feltétlen általánosítani kéne! Ott van pl. a Digi. Ha ők nincsenek, akkor az árak kb. duplájába lennének a mostaninak. És ahol ők kötöttek be, ott túl sok problémával nem találkoztak. Ja és ha már annyira szereted a Telekomot, próbáld meg magad az ügyfélszolgálatukon átverekedni, kb. egy agyrém. Sok céghez járok IT supportként, szóval van rálátásom több szolgáltatóra bőven és a Telekom nem épp a szívem csücske! Azt hogy nálad a településen egy igazi kókler kezébe került sajnálatos, de szerencsére bőven akad ellenpélda is!
  • bdzsana #4
    Lehet nem véletlenül nyeri meg a Telekom? Tessék itt van, amikor egy magyar cég nyeri meg az optika fejlesztést.
    Nézd meg az árakat és a sebességet.

    http://eurointernet.tv/internet

    De ha lusta vagy kattintani leírom hogy 100/20 net a legnagyobb és 8700 forint. A bekötési díj 10-20 forint között van nem tudom pontosan.

    (Azt meg sem említem, hogy akik bekötötték folyamatosan panaszkodnak a minőség miatt)

    Rohadtul megörültem, amikor megtudtam hogy optikás netet építenek, és amikor megláttam az árakat tudván azt mennyi támogatást vettek fel, és a fizikai munka jelentős részét is bértámogatott (ingyen) munkaerővel végeztették fel akartam gyújtani az irodájukat.

    Jelenleg a szipiszupi gyors optika helyett maradok a Telekom régitechnológiánál, mert gyorsabb és olcsóbb.

    Persze máshol még Bikaf.szapusztán is a Telekom képes volt pár hónap alatt gigebites neten csinálni, ahol nyert.

    Úgyhogy ha akarod a lokál nemzethy magyar internetet élvezni a mocskos korrupt multik helyett gyere költözz ide.
    Utoljára szerkesztette: bdzsana, 2020.04.21. 20:27:36
  • Balu777 #3
    Hát igen, komoly érdekek mozognak itt német szálon. A DT erős monopóliummal bír az egész EU-ban. Itthon is előfordult hogy kis települések kaptak optikát a vidékfejlesztési alapból és természetesen annak kivitelezője és szolgáltatója véletlenül a Telekom lett. Még csak véletlenül sem rúgott labdába egy másik cég sem.
    Pedig valahogy kéne modernizálni, csak hát a lobbi és a nagy cégek befolyása a korrupcióval karöltve könnyen megfojtja a versenyt.
  • gombabácsi #2
    az EU nem tenne ilyet, mert ők a fejlettdemokratikus fejlettnyugat, akik mindent jól csinálnak
  • kvp #1
    Itt ha jol latom nem a technologiarol vitatkoznak, hanem arrol, hogy az allamok adhatnak-e tamogatast a helyi cegeknek optikat epiteni. Ez a fajta kormanyzati tamogatas elvileg tiltott az EU-ban. (ezert nem lehetett megmenteni anno a Malevot sem) Legalabb konzekvensek es sajat maguknak is keresztbe tesznek, nem csak Magyarorszagnak. Annyi a kulonbseg, hogy ott amig nincs ra jovahagyas, addig neki sem allnak, mig itthon mindig utolag vizsgalodik az EU, amikor mar reg atadtak mindent.