Gyurkity Péter

A telefonok javíthatóságát írná elő az EU

A blokk arra akarja rávenni a gyártókat, hogy alaposan átalakítsák a termékeiket.

Az Európai Unió terveivel kapcsolatban legutóbb arról olvashattunk, hogy egységes töltőszabvány kialakítására tesznek kísérletet, amely nem tetszik minden telefongyártónak (leginkább az Apple igyekszik ezt megakadályozni). Most egy újabb cselekvési terven van a sor, amely a megszokott elektronikus készülékek kialakításával és használatával kapcsolatban hozna magával komoly változásokat.

Az illetékesek által közzétett bejelentés szerint a gyártókat arra kényszerítenék, hogy egyrészt részletes útmutatókkal szolgáljanak a felhasználóknak az adott termék kialakításával, élettartamával, valamint javíthatóságával kapcsolatban, ezzel jóval könnyebbé téve az információk beszerzését és a szükséges javítások akár házon belül történő elvégzését. Komoly problémát jelent manapság, hogy a legtöbb ilyen termék esetében a legkisebb javításokat is szinte lehetetlen elvégezni, a vásárlók pedig az alapvető információk tekintetében is olyan külsős weboldalakra kénytelenek támaszkodni, mint az iFixit. Amennyiben azonban a kontinens vezetői komolyan gondolják a karbonsemlegesség elérését a nemrég meghatározott 2050-es határidőre, ilyen és hasonló intézkedésekre van szükség, ezért is látjuk a fenti törekvést.

A most megjelent terv része az úgynevezett európai zöld megállapodásnak, amely többek között éppen célozza meg. A gyártók persze komoly ellenállást fognak tanúsítani, hiszen ez számukra komoly terheket jelent, gyakorlatilag teljesen újra kell gondolniuk a meglévő (és készülőben lévő) termékek kialakítását. Nagy valószínűséggel a kereskedelmi árak is növekedni fognak, ehhez azonban először el kell majd fogadni a tervet, majd pedig rá kell kényszeríteni azt a gyártókra. Ez a lépéssorozat globális változásokat eredményezne, hiszen az EU illetékesei már most jelezték, hogy a jövőben megkötendő kereskedelmi megállapodásoknál is figyelembe kell venni az itt meghatározott irányelveket, vagyis a más országokkal folytatott tárgyalásokon is felbukkan majd a terv.

A javításhoz való jog mellett a szoftveres frissítéseket is biztosítani kellene, azt azonban nem határozták meg, hogy ezt a gyártóknak milyen módon kell majd garantálnia.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • nirriti #11
    Vannak olyan alkatrészek amit valami kis módosítással saját maguknak terveztetnek az almások és előírják, hogy másnak a gyártó nem adhatja el soha azokat a chipeket.
    Van valami ISL chip ami a töltésér felel és nem lehet kapni csak újrahasznosítani döglött kütyükből vagy kibányászni vadiúj 80 dolcsis cuccból amibe ugyanaz van.
    De a T2 chip az igazi mumus mostanában. Hiába raksz valami működő chipet a rossz helyére, sorozatszám alapján nézi, hogy ugyanaz-e és nem megy cserealkatrésszel.

    https://hardware.slashdot.org/story/18/11/12/2128242/apple-confirms-its-t2-security-chip-blocks-some-third-party-repairs-of-new-macs
  • zakzag #10
    "A szabvanyositassal viszont az a gond, hogy ez nagymertekben lelassitana a fejleszteseket" - eddig a szabványosítás mindenhol csk felgyorsította a fejlesztéseket, előnyei egyértelműek, és egyértelmű, hogy ha valaki a saját szabványait követi az a vendor locking miatt teszi.
  • Palinko #9
    Ezt soha senki nem próbálta ki, csak feltételezés. A kifejlesztő cég akkor is lépéselőybe lenne, vannak olyan fejlesztések amit nem pár hét-hónap lemásolni hanem sok év is lehet akár, szóval amit mondasz csak azok hangoztatják akiknek érdekük ülni a babérokon. Az is előfordulhatna hogy csak felgyorsulna a fejlődés mert amit valaki kifejlesztene mások ráugranának és továbbfejlesztenék. Érdekes hogy saját magad ellen beszélsz igazából a tőkések érdekében.
  • kvp #8
    "De amúgy ez a tök durva, hogy azért kerül egy kábel 5000 Ft-ba, mert eredeti. De ha nem eredeti, akkor mi van? Egyedül az Apple ragaszkodik ehhez a hülyeséghez."

    Egyreszt meg kell fizetni azt a munkat amit az Apple belefektetett, hogy megakadalyozza, hogy sima USB-s kabellel mukodjenek a keszulekeik, masreszt valamibol nekik is hozniuk kell azt a profitratat amit a tulajdonosok elvarnak toluk. Tehat Apple keszulekek eseten az emberek azert is fizetnek, hogy nehezebben tudjak hasznalni a keszulekeiket es meg tobbet kelljen fizetniuk a gyartonak kiegeszitokre. Ezt hivjak Apple eleterzesnek. Cserebe nem kell azon sokat gondolkodniuk, hogy amikor kijon egy uj Apple telefon, akkor melyikre csereljek a meglevot.

    A kepen levo aramkor egyebkent nem az USB-s toltokabel, hanem egy analog hangkartya, ami a fulesek szamara alakitja at a digitalis kimenetet analog hangga. Es persze van benne egy DRM kezelo alrendszer is, ami egyreszt vigyaz a fizetos zeneszamokra, masreszt biztositja, hogy csak eredeti kiegeszitot hasznalhassanak az emberek.

    Egy tolokabelben egyebkent csak egy kis mikrovezerlo van, meg par aprosag, pusztan az eredetiseg ellenorzesre. Azert az Apple sem akar par centnel tobbet kolteni ra ha nem muszaly.
    https://www.youtube.com/watch?v=kjEBbGWg0JQ
  • Attilawap #7
    De amúgy ez a tök durva, hogy azért kerül egy kábel 5000 Ft-ba, mert eredeti. De ha nem eredeti, akkor mi van? Egyedül az Apple ragaszkodik ehhez a hülyeséghez. Egy Samsung telefon legalább kompatibilis más gyártó USB kábelével és fordítva. Sajnos már nem találom sehol azt a cikket, amiben a kábelbe épített chipről van szó, de találtam egy képet:
  • kvp #6
    "Ezt a kábel chip-et még nem hallottam, de számomra is visszataszító..."

    Alapvetoen ezert nem volt jo nekik az USB. A toltoaramot egyebkent az Apple telefonok is maguknak szabalyozzak, kulonben nem mennenek at az amerikai es europai bevizsgalason. A kabelekben es a toltokben levo chipek csak az eredetiseg vizsgalatot biztositjak. Egyfajta digitalis alairaskent, hogy ne lehessen hamisitott kiegeszitot hasznalni. Aztan persze lehet, mert Kinaban gyartjak az Apple-t is es valahogy mindig kikderul a chip a gyarbol. De azert legalabb megprobaljak bezarni a vasarlokat, a tobbseg ugyis megveszi alapon. (valami regi mondas, hogy ha olyan keszuleket tervezel amit idiotak is tudnak hasznalni, akkor csak idiotak fogjak hasznalni)

    Az egyseges tolto szabvannyal szorakozik az EU. Anno meg a mini USB idejen merult fel az otlet, aztan most a mikro USB van soron, de kozben a vilag mar megy az USB-C fele. Ha a kinai kozponti bizottsag nem szavazza meg anno, hogy a mikro USB lesz a kinai nemzeti szabvany, amit minden kinai gyartonak kovetnie kell, akkor meg mindig nem lenne egyseges toltocsatlakozo. (csak az Apple es egy ideig a Samsung allt ellen, de utobbi feladta, amikor Kinaba vittek a gyartas egyreszet) Az Apple pedig megteheti, hogy nem erdekli se Kina, se az EU torvenyhozasa.

    A javithatosaggal viszont az a gond, hogy sok termeknel nincs potalkatresz. Marmint a gyartonak sincs. Pl. pont az Apple csinalja azt, hogy beszerzi az osszes alkatreszt elore, raktarra es az adott termek teljes eletciklusa alatt abbol az egy rendelesbol dolgoznak, mind a gyartas, mind az esetleges szervizeles soran. Ha ez elfogyott, akkor ugyanolyan telefont meg egyszer mar ha akarna sem tudna gyartani. Ezert van kisebb aramkori elteres minden tobb generacion igy tobb rendelesen at eletben tartott modelleknel. Valojaban olyankor csak a doboz azonos, de a tudas mar picit elter. Igy igazabol mar az is rekord, ha a gyartas befejezese utan 1 evvel meg a gyartonak van barmilyen alkatresze az adott keszulekhez. Hibaba keszitenek oket javithatora, ha nincsennek szabvanyositott, tobb fuggetlen gyartotol elerheto alkatreszek. (anno a hideghaboru alatt ez amerikai katonai elvaras volt minden termekre, igy lett kvazi ingyen az intel x86 tartalek gyartoja az amd) A szabvanyositassal viszont az a gond, hogy ez nagymertekben lelassitana a fejleszteseket, masreszt akkor mindenki kinai allami hardvert hasznalna, amit az USA alapbol elvet. (a Huawei az europai gyartokkal egyutt az 5G eseten megprobalta, 3 ceg egyseges szabvanya lett volna, kizarolag kinai gyartassal)
  • molnibalage83 #5
    Akkor fejlesztés sem lenne n+1 területen, mert senki nem fejleszt semmit, ha a konkurencia aztán lemásolja...
  • Sydra #4
    Szüntessék meg a szabadalmi jogokat és máris nem létezne a probléma.
  • nyalógép #3
    Ezt a kábel chip-et még nem hallottam, de számomra is visszataszító...
  • Attilawap #2
    "egységes töltőszabvány kialakítására tesznek kísérletet, amely nem tetszik minden telefongyártónak (leginkább az Apple igyekszik ezt megakadályozni)"

    Hát ha nem írják ki, hogy az Apple nem akarja, én egyből kitaláltam volna, hogy erről a cégről van szó. Ez a cég minden szarból külön szabványt kreál az USB sem jó neki, létrehozta Firewire-t meg a saját töltő/adatkábelét a telefonokhoz, aminek az egyik vége csak USB, a másik vége nem. De ha már a töltő kábeleknél tartunk: régóta nem értettem, hogy egy szaros töltőkábel miért kerül az Apple boltokban 5000 Ft-ba, mikor Kínából 1-2 dollárért lehet rendelni. Aztán olvastam egy cikket, hogy azért, mert az Apple chip-et épít a kábelbe, ami a gyártó állítása szerint a töltőáramot szabályozza, meg ami meggátolja, hogy másmilyen töltővel lehessen tölteni a telefont. A nem IOS márkák meg úgy oldották meg ezt a problémát, hogy a töltőáram szabályzót magába a telefonba építik be, így teljesen mindegy, hogy milyen töltőre tesszük a telefont, a töltés működni fog, max ha a töltő nem tud akkora áramot leadni, mint amekkorát a telefon felvenne, akkor akadozni fog a töltés, de menni fog. Kész vicc ez az Apple. Én megfogadtam 13 éve, hogy soha nem fogok Apple terméket venni és ehhez tartom magam.
    Utoljára szerkesztette: Attilawap, 2020.03.12. 21:19:01