MTI

100 millió amerikai adatainak ellopásával vádolja Washington a kínai haderő négy tagját

Washington a kínai haderő négy tagja ellen emel összesen kilenc rendbeli vádat több mint százmillió amerikai adatainak ellopásáért az úgynevezett Equifax-botrányban - jelentette be mai sajtótájékoztatóján William Barr amerikai igazságügyi miniszter.

A tárcavezető különösen komolynak minősítette az atlantai székhelyű Equifax hitelbíráló számítógépes rendszerébe még 2017-ben történt behatolásokat, mert a hackerek 145 millió amerikai társadalombiztosítási adatait és más, rendkívül érzékeny, a többi között amerikai kereskedelmi információkat loptak el. "Ez az amerikai emberek magánjellegű információiba történt, előre megfontolt szándékkal elkövetett és átfogó erőszakos behatolás volt" - fogalmazott William Barr, és közölte, hogy a négy feltételezett hacker a kínai haderő tagja, bár nem nevezte meg őket.


Az Equifax-botrány 2017 szeptemberében tört ki, amikor a hitelbíráló maga is megerősítette, hogy egy Apache Struts nevű web-alkalmazáson keresztül sikerült a támadóknak bejutniuk a rendszerébe, ahonnan mintegy 145 millió amerikai érzékeny személyes adatait lopták el. A társadalombiztosítási számmal például orvosi adatokhoz és bankszámlákhoz is hozzá lehet férni. "Ezeknek az adatoknak gazdasági értékük van, és eltulajdonításukkal a tolvajok jelentős mértékben segítették a mesterséges intelligencia fejlesztésével kapcsolatos kínai programot" - jelentette ki William Barr.

Christopher Wray, a Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI) igazgatója még pénteken arról beszélt egy konferencián, hogy Kína "komoly fenyegetést" jelent, mert "élen jár a legújabb innovációk ellopásában". Wray szerint Kína a mezőgazdaságtól az orvostudományig, a gazdaság legkülönbözőbb ágazataiból gyűjt információkat a hagyományos hírszerzés eszközeivel és kibertámadásokkal.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
 • end3 #7
  De láthatóan még nagyobb fenyegetést jelentenek a nemzetek feletti pénzügyi manipulációkkal a multinacionális mammut-vagyonok, meg a nyílt társadalmi ideológiák. Az emberiség totális vesztét azok okozzák, nem Kína és nem is Amerika. A "ki lop kitől"-t is leginkább ezek használják az emberiség megosztására, a népek egymás ellen hangolására. (Miközben gond nélkül lehet, hogy "megrendelésre" a CIA "tulajdonított" el (másolt!) a bizonyítékként tálalt kínai IP-címeken, ügynökein keresztül..!)
 • Cefet #6
  "Kína komoly fenyegetést jelent" ...
  Nem tudom (de tudom), hogy az utóbbi 100 évben ki vívott több háborút: USA, vagy Kína?
  USA nagyobb fenyegetést jelent. Mindenbe is beleártják magukat.
 • Sequoyah #5
  Kicsit off, de egyebkent by design technikailag szar a rendszer. A tarsadalombiztositasi szam arra lett kitalalva, hogy a nyugdijasoknak legyen egy azonositoszama, ami alapjan a nyugdijat kovetni lehet. Gyakorlatilag annyit ert mint egy rendszam...
  Aztan elkezdtek minden masra is hasznalni, es hirtelen erzekeny adatta valt, amit elvileg titokban kene tartani, mikozben soha nem lett titkosra tervezve...

  Szoval nem is 2, hanem 3 hiba talalkozott. Nehezen vedheto adat, amit az Equifax nem is vedett rendesen, es persze maga a tolvaj.
 • Sequoyah #4
  Persze hogy balfaszsag, senki nem mondta hogy nem az... Szidjak is az Equifax-ot nem is kicsit, es meg folynak a perek ellenuk.

  De attol a lopas meg lopas marad. Ha te ellopod a szomszed biciklijet, akkor megbuntetnek teged, fuggetlenul attol hogy a pinceben tartotta lelakatolva, vagy kint felejtette az utcan lakat nelkul.
 • ostoros #3
  Jó, jó. 100 millió ember adatát egy helyen tárolni akkor is mi? Balfaszság én azt mondom...
 • Sequoyah #2
  Olvasd el a cikket kerlek eloszor, mert egyaltalan nem errol van szo. Nem allami adatokat lopak el, hanem egy privat penzintezet altal gyujtott adatokat. Azon adatokat, akiknek a FELADATA az hogy ezeket az adatokat kezelje.

  Olyan ez mintha "lopasnak" nevezned azt, hogy a bankod eltarolja a bankszamlaszamodat es szamlaegyenlegedet...
 • ostoros #1
  Nem tudnák ellopni, ha a saját államuk (USA) nem gyűjtené őket...

  Másképp fogalmazva csak azt lopták el megint, amit már egyszer elloptak...
  Utoljára szerkesztette: ostoros, 2020.02.11. 19:49:34