Gyurkity Péter

Megkerülné a szolgáltatókat az Apple

Közvetlen módon nyújtanának adatszolgáltatást, műholdak segítségével.

Érdekes hír látott napvilágot az Apple jövőre vonatkozó terveivel kapcsolatban, amelyből több következtetést is levonhatunk. Eszerint ugyanis a cég hamarosan valóban megkerülné a szolgáltatókat, és közvetlen módon nyújtanának adat- és egyéb szolgáltatásokat a felhasználóknak, Steve Jobs eredeti elképzelését váltva ezzel valóra.

Az elmúlt hónapokban világossá vált, hogy az Apple elsősorban a virtuális, illetve a kiterjesztett valóság területén szeretne előrelépni, eközben azonban felvásárolták az Intel modemes részlegét, vagyis valóban befuthat a saját 5G-modem, bár erre valószínűleg még néhány évet várni kell. Hírügynökségi jelentés szerint viszont azon is dolgoznak, hogy belátható időn belül valóban megkerüljék a hagyományos szolgáltatókat, itt pedig ehelyett műholdak segítségével, közvetlen módon nyújtsanak adatszolgáltatást a vásárlóknak, amelyhez később a navigációs és a térképplatform is csatlakozhat, ezzel tehát még szorosabban kötnék magukhoz a meglévő és az újonnan belépő felhasználókat.

Erre utal a cég által a közelmúltban közzétett több állásajánlat, amelyek már kifejezetten a telekommunikációs eszközök területén jártas szakembereknek szólnak. Jelzésértékű továbbá, hogy az eredetileg saját, műholdas képalkotásra fókuszáló cégnél dolgozó, majd pedig a Google által bekebelezett páros, Michael Trela és John Fenwick, már 2017 óta az Apple-nél van, jelenleg pedig az iPhone-részlegnek jelentenek. Az ugyan egyelőre nem világos, hogy saját műholdakat szeretnének-e fellőni (ami meglehetősen költséges és kockázatos vállalkozás lenne, bár ezt többek között az Amazon is tervezi, amely egyedül 3 ezer ilyen műholdat állítana pályára), avagy egy meglévő hálózatra támaszkodnának, és a felszínről fellőtt, a meglévő műholdak által továbbított adatokat biztosítanának-e a felhasználóknak.

Jobs annak idején maga is arról álmodozott, hogy idővel teljes mértékben megkerülhetik a szolgáltatókat, addig pedig (a zenei kiadókhoz hasonlóan) puszta igavonóként használhatják majd őket – ennek ideje még nem érkezett el, ám a fenti terv megvalósításához jóval közelebb kerülhetnek a valóban teljes mértékben saját platform eléréséhez.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!