Berta Sándor

Előre­jelezhetők a villámcsapások

A folyamatban kulcsszerep jut a mesterséges intelligenciának.

A svájci École Polytechnique Fédérale de Lausanne kutatói egy olyan technológiát fejlesztettek ki, amely képes előrejelezni, hogy hol fog becsapni egy villám. Az egyszerű és olcsó módszer a meteorológiai adatokra és a gépi tanulásra épül. A tudósok első lépésként feldolgozták a korábbi villámokkal kapcsolatos információkat és azok alapján egy algoritmust alkottak meg. A programot a jövőbeli villámok előrejelzésére használják fel.

A szoftver előnye, hogy mind a közeli, mind a távoli villámok esetében alkalmazható, képes a pontos becsapódási helyek meghatározására és rendkívül pontos eredményeket szállít. A rendszer egy adott időponttól számított következő 10-30 percen és egy legfeljebb 30 kilométeres körön belül bekövetkező villámokat tudja előrejelezni. A kutatók a kifejlesztett modellt úgy készítették fel, hogy az felismerje azokat az aktuális időjárási viszonyokat, amelyek általában a villámok kialakulásához vezetnek. Négy tényezőt vettek figyelembe: a légnyomást, a levegő hőmérsékletét, a relatív páratartalmat és a szél sebességét.

Az előrejelzések elkészítéséhez felhasznált adatokat 12 svájci időjárás-állomás 2006 és 2017 között gyűjtötte össze mind városi, mind hegyi környezetben. A tanulási folyamat után az alkalmazott mesterséges intelligencia 80 százalékos pontossággal készítette el az előrejelzéseket. A cél most a rendszer továbbfejlesztése és pontosabbá tétele. A tudósok az eredményeiket a Nature és a ScienceDaily tudományos lapokban publikálták.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
 • Szefmester #3
  "A rendszer egy adott időponttól számított következő 10-30 percen és egy legfeljebb 30 kilométeres körön belül bekövetkező villámokat tudja előrejelezni."

  Write only üzemmódban ragadtál? benne van a cikkben is mennyire "pontos" az előrejelzés.
  Utoljára szerkesztette: Szefmester, 2019.11.26. 09:19:45
 • Akva #2
  Nagy parasztvakítás! Természetesen nem lehet tudni, hová fog becsapni a villám, csak azt, hogy merrefelé lesz villámokkal járó zivatar. Tehát igen nagy annak az előrejelzésnek a szórása,és nyilván nem egy konkrét villámról szól a történet. De bulvárban bármi lehozható!
 • T_I #1
  És hová tették a villám előrejelző állomást? Villámmentes helyre? És azt mivel állapították meg? :) Vagy csináltak pl. 10 db-ot különböző helyekre, és az maradt meg, amelyiket megkímélték a villámok? :)