Gyurkity Péter

Kínai gyártóval csökkenti árait a Samsung

A Samsung kapcsán nem is olyan rég számoltunk be arról, hogy felhagynak a kínai gyártási feladatokkal, ottani telephelyüket ugyanis gyakorlatilag bezárják. A kép most vált teljessé, a friss jelentések szerint a vállalat a saját munka helyett inkább kiszervezi a gyártás egy részét, amitől reményeik szerint jelentős mértékben csökkennek majd a költségek, ezzel pedig a kereskedelmi árak.

A dél-koreai gyártó számára az egyértelműen csúcskategóriás készülékek mellett különösen a Galaxy A-sorozat példányai hoztak sok pénzt a konyhára, ez a család bizonyult kiemelkedően népszerűnek, mégpedig több különböző régióban. A Reuters hírügynökség most arról adott hírt, hogy a Samsung a kínai Wingtech nevű céggel köt együttműködési szerződést, ennek keretében pedig kiszervezik az ottani gyártási feladatokat, az országból így jövőre nagyjából 60 millió új Galaxy-okostelefon futhat be a globális piacra, ami a 2020-as évre tervezett teljes mennyiség mintegy egyötöde lenne. Ez persze a Huawei számára kedvezőtlen hír, ennek révén ugyanis a számukra hazai pályán veszíthetnek pozíciókat.

A Wingtech által legyártott példányok az első körben a délkelet-ázsiai, valamint a latin-amerikai piacon kerülnek majd a boltokba, de az sincs kizárva, hogy ezt követően más régiókat is célba vesznek, már amennyiben beigazolódnak az ezzel kapcsolatos előzetes remények. A lépés azonban komoly kockázatokat is rejt, hiszen a cég elveszítheti a befolyást az okostelefonok minősége felett, ezt nem minden esetben tudják majd garantálni, bár a Wingtech eközben a Xiaomi számára is gyárt hasonló készülékeket – ez viszont azt a lehetőséget veti fel, hogy a nagyobb példányszám révén (közvetett módon) a Xiaomi is csökkenteni tudja majd saját kereskedelmi árait.

A koreai beszállítók szintén nem repesnek az örömtől, a Samsung számára viszont fontosabb, hogy az árak csökkentésével versenyképesebbé válnak, így erősebben kézben tarthatják majd az első helyet – példaként említik itt a Galaxy A6s típust, amely Kínában 185 dollár körüli áron beszerezhető, ezzel pedig éppen beleesik az ideálisnak tartott intervallumba, amit a 150 és 250 dollár közötti sávban határoznak meg.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Palinko #1
    Akkor gondolom a minőségnek kuka