Gyurkity Péter

Felhagy a kínai gyártással a Samsung

Az idők változását jelzi, hogy a dél-korai óriás már nem látja ennek értelmét.

A Samsung számára a hatalmas kínai piaci jó ideje komoly kihívást jelent, az utóbbi években ugyanis itt már nyomát sem találtuk a korábbi méretes befolyásnak, mintha a Nokia jóval korábbi térvesztése játszódott volna le a szemünk előtt, némileg korlátozott formában. Most már teljesen felhagynak az ottani gyártással, a telefonoknál ennek ugyanis nincs értelme.

A cég a napokban jelezte ezzel kapcsolatos döntését, amelyről a különböző hírügynökségek gyorsan be is számoltak. A döntés már jó ideje érett, hiszen tavaly egyik üzemüket ideiglenesen leállították, a mostani lépésben érintett, egyben utolsó telephely pedig akkor jóval kisebb gyártási volumennel volt kénytelen megbarátkozni. Hamarosan ezen utolsó gyártósor is leáll, ezzel pedig Kínában nem készül majd több Samsung okostelefon, viszont a meglévő (a jövőben bemutatkozó) készülékek természetesen továbbra is elérhetők lesznek az ázsiai országban – ezek azonban már más államok területén készülnek majd, ahol továbbra is jóval olcsóbb a munkaerő.

Az egyik fontos tényező éppen ez, vagyis a kínai munkaerő fizetésének fokozatos emelkedése, amely több másik iparágban is arra késztette a nyugati befektetőket, hogy egyéb, kevésbé fejlett országokban nézzenek alternatív megoldás után. A Samsung az utóbbi években ráadásul elvesztette itteni korábbi befolyását, Kínán belül már csak alig 1 százalékot mondhattak magukénak, ami többek között azzal magyarázható, hogy népszerűbb megoldásaik beszorultak egy viszonylag vékony szegmensbe, a kifejezetten olcsó, kínai gyártók által szállított, belépő szintű készülékek, valamint a csúcskategóriás, elsősorban az Apple és a Huawei kínálatában megjelenő prémium fejlesztések közé.

A kereskedelmi háború nyilván szintén nem segít, ennek kimenetele nagyban befolyásolhatja majd a Samsung további eredményeit, hiszen számos fontos szereplő érintett a küzdelemben.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • kvp #1
    Szoval se gazdasagilag, se az amerikai szankciok fenyeben nem eri meg nekik Kinaban gyartani. Az amerikai cegek meg valamiert nem ismertek fel ezt (vagy nekik meg megeri).