Berta Sándor

Elektronikus kesztyű imitálja az egészséges kezet

A kiegészítőnek köszönhetően a jövőben kevésbé hatnak majd mesterségesnek a protézisek.

A Purdue Egyetem, a Georgia Egyetem és a Texasi Egyetem munkatársai egy olyan elektronikus kesztyűt fejlesztettek ki, amely kézprotézisen viselhető, kellően puha, továbbá alkalmas az érzékszervi észlelésre is. Így például a kiegészítőt viselő személy érzi a kézprotézisére nehezedő nyomást, valamint az azt érő nedvességet és a hőmérsékletet.

A hagyományos kézprotézisek nagy segítséget jelentenek a betegeknek, hiszen újra használhatják bizonyos mértékben a végtagjukat, azonban nem képesek például a hőt érzékelni. A Chi Hwan Lee kutatási vezető és csapata által megalkotott elektronikus kesztyű azonban egy új szintet jelent, hiszen nem csupán az érzékelésben segít, hanem hozzájárul ahhoz is, hogy a páciensek jobban érezzék magukat és természetesebben tudjanak mozogni a környezetükben.

Az új megoldás tartalmaz elektronikus szenzorokat és szilícium áramköröket, míg az alapját egy kereskedelmi forgalomban kapható nitril kesztyű jelenti. A kiegészítőt összekötötték egy saját fejlesztésű karórával, amelyen keresztül megvalósítható a valós idejű adatátvitel.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!