Jöhetnek a néhány perc alatt kinyomtatható okosruhák

Egy új eljárás segítségével a vízálló anyagok energiatárolókká alakíthatók át.

Amennyiben az RMIT Egyetem kutatóin múlik, akkor a következő generációs okosruhák már néhány perc alatt elkészíthetők lesznek lézernyomtatással. A szakemberek célja az volt, hogy a különböző vízálló textíliák rendkívül olcsó és skálázható gyártását valósítsák meg, majd az anyagokat hosszú ideig működő energiatároló eszközökkel ötvözzék. A tudósok egy technológiai megvalósíthatósági tanulmány keretében mutatták be, hogy az elképzelés működhet a gyakorlatban is.


Litty Thekkakara, az RMIT Egyetem társ-projektvezetője elmondta, hogy az integrált szenzorokat tartalmazó okosruhákhoz robusztus és megbízható energiatárolókra van szükség. A jelenlegi megoldások - például a textilekbe varrható akkumulátorok - gyakran túl nehezek és nem képesek a szükséges teljesítményt biztosítani. Ráadásul az ilyen elektronikus komponensek hajlamosak a rövidzárlatokra és a mechanikus hibákra, ha izzadsággal vagy nedvességgel kerülnek kapcsolatba.

A szakemberek által kifejlesztett grafén alapú szuperkondenzátor viszont mosható és kellően hosszú ideig tárolja az energiát az okosruhák számára, továbbá az új gyártási eljárásnak köszönhetően a segítségével mindössze 3 perc alatt elkészíthető egy legfeljebb 10 x 10 centiméter méretű, vízálló, nyúlékony és beépített energiatárolóval rendelkező textildarab. A kutatók számos mechanikai tesztet végeztek el, például vizsgálták, hogy az anyag mennyire áll ellen az erősen izzadásnak és miként viseli a többszörös mosást. Az anyag végig stabil és hatékony maradt.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • quatlander #1
    Biztos baromi kényelmesek lehetnek.