Franczy

PC-s áresés várható?

[ZDNET] Mint ahogy az elmúlt években tapasztalható volt, karácsony tájékán mindig magasabb voltak az árak, és csak később, az ünnepek után csökkentették őket a forgalmazók. Idén lehet, hogy ez a szokás meg fog változni, hiszen egyes előrejelzések szerint a nagy fogyasztói igények, és a felhalmozott óriási raktárkészleteknek köszönhetően áresések várhatóak karácsonykor.



Amennyiben beigazolódnak a számítások, az nagy szemléleti változást jelentene a kereskedők részéről, bár nem hinném, hogy ezeket a cégeket a szeretet ünnepének hangulata hatotta volna meg. Minden bizonnyal rájöttek végre, hogy ha olcsóbban, de többet adnak el ugyanazon termékből, akkor növelhetik bevételeiket.

"Amennyiben várakozásaink beigazolódnak, akkor még karácsony előtt ármozgások indulnak meg, melyek meglepő módon most negatív irányban fognak bekövetkezni. " - mondta Steve Baker, a Reston-i székhelyű PC Data piackutató cég szakértője.

A személyi számítógépek piacán általában a negyedik negyedév jelenti a legnagyobb forgalmat és nyereséget. Egyes kutatók szerint idén ezen a téren a vásárlók "idegesen" viselkednek, melynek részben az lehet az oka, hogy az amerikai elnökválasztási procedúra elhúzódott, így bár igazából lenne igény mindenféle számítástechnikai eszközre, a vásárlók mégis inkább hosszasan elgondolkoznak a vásárlásokon. Részben ez is indokolhatja az előrejelzések szerinti karácsonyi számítógépes áreséseket.

A nagy számítógépes cégek közül a Compaq már be is jelentette saját ünnepi árait. A méltán népszerű Presario számítógépek árait például nem elhanyagolható 250 dollárral (~75e Ft) csökkentették már november 20-tól. A cég szóvivője elmondta, hogy ennél nagyobb áreséseket már nem terveznek idén. A konkurens Hewlett-Packard cég nem kívánt árcsökkentés ügyben nyilatkozni, annyit mondtak csak, hogy a konkurenciaharc miatt nem szeretnék felfedni terveiket. Minden esetre nekem már ez is biztató jelnek tűnik.

A komplett gépek piacán az olcsóbb kategóriákban átlagosan 100 dolláros (~30e Ft) árcsökkenés várható, míg szakértők szerint a legnagyobb áresés a közép és high-end kategóriában várható majd. Egyelőre még nem tudható, hogy ezek a különböző mértékű árcsökkentések elegek lesznek-e a vásárlók vásárlási kedvének növeléséhez. Szerintem ezek az árcsökkentéssel kapcsolatos előrejelzések mindenképpen komolyan veendőek, persze az megint más kérdés, hogy az amerikai áresések mikor éreztetik Magyarországon hatásukat. Sajnos nem valószínű, hogy nálunk még karácsony előtt bekövetkezne egy számunkra pozitív változás, de majd meglátjuk.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!