Franczy

Apple: új mobilgép és szupergyors IBM chip

[Register] Az Apple cég minden jel szerint fel szeretné éleszteni a nagysikerű ultravékony PowerBook Duo sorozatát. Annyi biztos, hogy az új hordozható Apple számítógépek továbbra is könnyűek és vékonyak maradnak, míg teljesítményük az Apple Power MAc Cube gépek szintjén lesz.

Újságírók azon kérdésére, hogy az Apple vajon milyen pehelysúlyú - Duo sorozathoz, vagy a PowerBook 2400-ashoz hasonló - új géppel kíván előrukkolni, a cég egy munkatársa csak ennyit válaszolt:
"Mindenki nagyon elégedett lesz azzal az eszközzel, amit hamarosan piacra fogunk dobni."



Amire az Apple munkatársa gondolt, az minden bizonnyal a Mercury kódnevet viselő felújított, áttervezett PowerBook sorozat lehet. Az új hordozható Apple gépet várhatóan jövő év elején fogják forgalomba hozni, valószínűleg a januári, San Francisco-ban megrendezésre kerülő MacWorld Expo-n lesz a bemutatója. Az új mobil gép megjelenése betömné az Apple termékskáláján jelenleg meglévő rést, hiszen ugyan az asztali gépek az iMac-től kezdve a Cube-on át a Power Mac-ig teljes termékskálát jelentenek, a hordozható Apple gépek terén egyelőre csak az iBook és a PowerBook képviselteti magát. Így - ha minden igaz - az egyesek által "CubeBook"-nak is becézett gép megjelenése tovább színesítheti az Apple termékskáláját, akár szó szerint is.

Másik hírünk az asztali gépek piacán népszerű nagyteljesítményű Apple gépekbe való G3 PowerPC processzorokkal kapcsolatos, miszerint az IBM hamarosan készen áll egy 1.5 GHz-es chip legyártására. Az új, nagyteljesítményű processzorokról csak annyit lehet tudni, hogy valamikor a következő év folyamán fognak forgalomba kerülni. Az új szupergyors chip-ek minden bizonnyal már nem a jelenlegi G3-as architekúrára épülnek, hiszen ezek nem bírnák az ilyen magas frekvencián való üzemelést.



Belső IBM-es források jelentéséből kiderül, hogy az IBM átdolgozta a jelenlegi G3-as processzorokat, kibővítették az utasítási pipeline-t, így elérték, hogy az új chip magas órajelek mellett is mindig hatékonyan tudjon működni. Ezenkívül még plusz feldolgozó egységekkel és nagyobb, on-die L2 cache-el is ellátják az új processzorokat. Azoknak, akik figyelemmel kísérik az Apple gépek piacát, feltűnhetett, hogy a fenti módosítások lényegében teljesen megegyeznek a Motorola cég G4-es processzora esetében alkalmazott újdonságokkal, leszámítva, hogy az IBM tervei között egyelőre nem szerepel a Motorola féle AltiVec-hez hasonló technológia alkalmazása.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!