MTI

Kibertámadás ért cseh közintézményeket

Elítélte a cseh állami és közintézmények elleni külföldi kibertámadásokat a cseh külügyminisztérium.

"Egy demokratikus ország állami és közintézményei elleni kibernetikai támadásokat egy idegen államhatalom részéről teljes mértékben elfogadhatatlannak tartjuk, ezek nincsenek összhangban a kölcsönös baráti kapcsolatokra és együttműködésre irányuló erőfeszítésekkel " - olvasható a cseh külügyminisztérium honlapján megjelent nyilatkozatban.

A prágai sajtó szerint a cseh külügyminisztérium legutóbb júniusban volt célpontja egy külföldről érkező kibertámadásnak. A nemzeti kibernetikai és információs biztonsági hivatal (NÚKIB) később megállapította, hogy a támadás mögött egy idegen államhatalom állt. A hivatal erről tájékoztatta a kétkamarás parlament illetékes bizottságait. A szenátusi bizottság ezt követően felszólította az Andrej Babis vezete koalíciós kabinetet, hogy szenteljen nagyobb figyelmet a témának.

A Deník N című internetes napilap korábban azt írta, hogy a cseh külügyminisztérium elleni júniusi kibertámadások mögött a legnagyobb valószínűséggel az orosz katonai hírszerzés (GRU) áll. A prágai orosz nagykövetség spekulációnak minősítette az értesülést és nem volt hajlandó kommentálni azt.

A cseh külügyi tárca csütörtöki közleménye szerint "a kibernetikai biztonság kulcsfontosságú egy szuverén állam és intézményei, tehát a külügyminisztérium működése számára". Tekintettel a növekvő veszélyekre a cseh külügyminisztérium azt kéri a kormánytól, hogy növelje az erre a célra fordított állami kiadásokat. A nyilatkozat leszögezi, hogy a kiberbiztonság megerősítése érdekében a minisztérium szorosan együttműködik a NATO és az Európai Unió szövetséges tagállamainak partnertárcáival és illetékes intézményeivel.

Andrej Babis cseh miniszterelnök, aki jelenleg külföldön van szabadságon, telefonon a cseh közszolgálati rádiónak azt mondta, hogy a cseh nemzetbiztonsági hivatal a jövő héten lejáró nyári politikai szünet után foglalkozni fog az üggyel.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!