MTI

A techcégek cenzúráját vizsgálná a magyar igazságügyi miniszter

Az elkövetkező évtizedek egyik legnagyobb kihívása lesz, hogy miként lehet szabályozni a nagy multinacionális vállalatok túlhatalmát.

Az Igazságügyi Minisztériumban munkacsoport alakul a kérdés áttekintésére, hogy meddig terjed a véleménynyilvánítás és a techcégek által gyakorolt cenzúra szabadsága, mi a helyzet az adózás, az adatvédelem terén. Erről Varga Judit igazságügyi miniszter beszélt vasárnap a Sziget fesztivál európai uniós pontján. "Az országokhoz nem köthető, határokon átívelő tevékenységet folytató nagyvállalatok szabályozását uniós és nemzeti szinten egyaránt újra át kell tekinteni. A techcégek működése nem átlátható, nem ellenőrizhető, nem biztos, hogy ott fizetnek adót, ahol a bevételük keletkezik" - mondta az igazságügyi miniszter az EU és a Facebook társadalom - kihívások és megoldások című előadásában.

Varga Judit a jelenlegi helyzetet elsősorban azért tartja aggályosnak, mert - mint fogalmazott - ezek a cégek egyre inkább politikai és társadalmi aktorokként lépnek fel a világban. "Nemcsak arra koncentrálnak, hogy a maguk területén jobbá tegyék a világot, hanem próbálják a mögöttük álló tulajdonosok meggyőződése szerinti világképet ráerőltetni a felhasználókra. Például a Facebooknak nem dolga, hogy cenzúrázzon bizonyos migrációval kapcsolatos híreket" - jelentette ki.


A tárcavezető szerint alapvető fontosságú, miként tud az állampolgár eligazodni a digitalizációs térben, hogy tudja, a techcégeknél milyen tényezők alapján és kik cenzúrázzák a bejegyzéseiket. Mint megjegyezte, Magyarországon jelenleg 5,4 millió ember használja a Facebookot, 1,9 millióan az Instagramot, tehát az itt élők aktívan vannak jelen a digitalizációs térben. "Erős alapjogi kihívásról beszélünk, az embereknek világosan látniuk kell, ki őrzi az őrzőket" - jegyezte meg.

Megfogalmazása szerint az EU is próbálja lekövetni, hogy a személyes alapjogok mellett a véleménynyilvánítási szabadság ne sérüljön, de ennek nehéz a jogi eszközét megtalálni a virtuális térben. "Érdemes lenne ezzel a területtel mélyrehatóbban foglalkozni, hogy a multinacionális vállalatoknál kik és milyen szabályok, átláthatósági követelmények mellett hozzák meg döntéseiket. Az Európai Bizottság új elnöke, Ursula van der Leyen is a fair share szükségességét említette. Ahogy a techóriások saját céljaikra használják virtuális tereinket, úgy hozzá kell járulniuk a teherviseléshez" - mondta Varga Judit. Hozzátette: a digitális szolgáltatások adózására vonatkozó kezdeményezés egyelőre megfeneklett a tanácsban, de a téma folyamatosan jelen van, az OECD-n belül is zajlik a vizsgálódás.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
 • arty #5
  hiszen a neve is tükrözi, hogy mennyire egyoldalú, mi? KÖZmédia. tehát a neve is utal rá, hogy ez a KORMÁNYmédia, azaz FIDESZmédia....

  (nanefárassz...)

  (az meg megint egy érdekes kérdés, hogy az ÉN tulajdonomban levő újságban egy VÉLEMÉNYCIKK mennyire lehet elfogult, szemben a KÖZMÉDIA, KÖZPÉNZBŐL készült tájékoztatásával...)
  Utoljára szerkesztette: arty, 2019.09.10. 14:17:49
 • ugh #4
  A kulombseg csak az, hogy arrol mindenki tudja , hogy kormanymedia mig a netrol az a teveszme el, hogy nincs cenzurazva es ott van am a kurva nagy igazsag.
  Ja.
  Csak a talalatok kozt a 30. Oldalon.
  Odaig meg nem lapoz el az egysegsugaru hulye.

  Minden cenzura gaz.
  Tok mindegy melyik oldal barmai muvelik.
  Utoljára szerkesztette: ugh, 2019.09.08. 00:26:19
 • kékherceg #3
  bazzeg, kapcsolja már be az m1-et...
 • gombabácsi #2
  nagyon helyes. mondom ezt úgy hogy utálom a fideszt :)
  konkrétan orbán csak Bulvár Viktornak hívom...
  Utoljára szerkesztette: gombabácsi, 2019.08.12. 14:48:28
 • arty #1
  fideszék cenzúrát vizsgálnak, loooool (valójában sírok)