MTI

Egerben nem lehet elektronikaihulladék-feldolgozó

Módosította a helyi építési szabályzatot Eger közgyűlése csütörtökön annak érdekében, hogy a városban ne működhessen elektronikaihulladék-feldolgozó üzem.

A hevesi megyeszékhely önkormányzata szerint az elfogadott módosítás "nem pusztán biztosítékot, hanem kettős jogi garanciát jelent". A közgyűlés áprilisi rendkívüli ülésén a hulladékgazdálkodással kapcsolatos rendelet erős szigorításával megtiltotta mind az új hulladékgazdálkodási üzemek létesítését, mind az egy évnél nem régebbi hulladékgazdálkodási engedélyen alapuló tevékenységeket, különös tekintettel az elektronikai hulladék feldolgozására. A tiltás ellenére azonban továbbra is számos támadás érte az ügyben a városvezetést a helyi ellenzék részéről.

Csütörtökön a testület egyfelől harmonizálta e módosítással a helyi építési szabályzatot, valamint újabb garanciát is vállalt azért, hogy ne működhessen a városban ilyen üzem. Az önkormányzat álláspontja szerint az áprilisi és a mostani határozat duplán szavatolja, hogy elektronikaihulladék-feldolgozó sem most, sem később ne nyithasson meg Egerben. "A közgyűlés többsége által meghozott döntés garantálja az egriek biztonságát, és biztosítja a nyilvánosságot minden hasonló esetre, hiszen a szakmai érvek mellé az egrieknek is véleménynyilvánítási lehetőséget biztosít" - áll a közleményben.

Korábban Habis László (Fidesz-KDNP) polgármester a városba tervezett üzem létesítésének hatósági folyamatával kapcsolatban kijelentette: "nem támogatom ilyen üzem létesítését, nem engedem, hogy a testület elé olyan javaslat kerüljön, ami megteremtené indulásának feltételét". A városvezető áprilisi sajtótájékoztatóján közölte: a hatósági folyamat 2016 óta zajlik, bizottsági anyagai elérhetőek a város honlapján.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
 • ostoros #4
  Na de a "városban" konkrétan a város, vagy valamelyik külterület? Nem mindegy.
 • nlght #3
  Leviszi a környéken az ingatlanárakat. Nem az számít, hogy mit tudsz papíron bizonyítani, mert az árakat nem az ész mozgatja, hanem az ostoba nép közhiedelme (és a hiéna ingatlnaosok) Te sem örülnél neki ha ott lenne házad és 20-30%-kal kevesebbet érne 1 év múlva.
  Az ilyet rakják szépen jó messze a lakott területektől. Ki volt az a barom aki egy városba szervez ilyet? Nem meglepő az eredmény.
 • Caro #2
  Sokkal jobb ha a szemétbe kerül...
  Ezt annyira nem értem. Ha az üzemen kívül nem keletkezik füst, szennyezés, zaj, akkor miért nem lehet?
 • ostoros #1
  Azok is hülyék.