SG.hu

Megkétszerződött az adathalász támadások száma 2018-ban

A Kaspersky Lab adathalász-ellenes rendszere 2018-ban több mint 482 millió alkalommal akadályozta meg csaló weboldalak felkeresését, ami közel duplája a 2017-es számnak, amikor 236 millió ilyen kísérletet blokkolt a rendszer. Az elmúlt években már megfigyelhető volt az adathalász támadások számának növekedése, a 2018-as szám mégis azt jelzi, hogy az említett támadások használata és népszerűsége rohamosan emelkedik.

Az adathalászat a pszichológiai manipulációs támadások legrugalmasabb típusa, mivel sokféleképpen álcázható és különböző célokra használható. Egy adathalász oldalhoz elég egy népszerű, megbízható weboldal másolatát létrehozni, majd odacsalogatni a gyanútlan felhasználókat, és rávenni őket, hogy adják meg személyes adataikat. Az ilyen információk gyakran tartalmaznak pénzügyi hitelesítő információkat, például bankszámlához tartozó jelszót, bankkártya adatokat, vagy a közösségi médiafiókokhoz tartozó hitelesítő adatokat. Ugyancsak adathalász eszköz, amikor ráveszik a felhasználót, hogy megnyisson egy mellékletet vagy rákattintson egy linkre, amely aztán rosszindulatú programokat tölt le a számítógépre.

Az ilyen támadások következményei az anyagi kártól egy teljes vállalati hálózat veszélyeztetéséig terjedhetnek. Az adathalász támadások, különösen a sokféle rosszindulatú link és melléklet, népszerű kiindulópontot jelentenek a szervezetek elleni célzott támadások során. Az adathalász támadások számának 2018-as radikális növekedése egy hosszú távú trend része, hiszen mind 2017-ben, mind 2016-ban 15%-kal nőttek a számok az előző évhez képest. A 2018-as adat azonban így is új csúcsot jelentl.

A pénzügyi szektor különösen érintett volt: az észlelt összes adathalász támadás több mint 44%-a bankokat, fizetési rendszereket és online üzleteket érintett. Ez azt jelenti, hogy 2018-ban a pénzügyi adathalász támadások mennyisége csaknem megegyezett a 2017. évi támadások összesített számával. A leginkább érintett ország Brazília: az áldozatul esett felhasználók 28%-a itt él. Portugália, ami az előző évben a 7. helyen állt a kitettségi listán, most a második helyre jött fel a felhasználók 23%-ával. Ausztrália pedig a harmadik helyre csúszott - a tavalyi másodikról - az érintettek 21%-ával.

“Az adathalász támadások számának emelkedését okozhatta, hogy a felhasználók csalárd oldalakra való csalogatását célzó pszichológiai manipulációs támadások egyre hatékonyabbak. A 2018-as évet az új módszerek és trükkök aktív kiaknázása - mint például a csalásról szóló értesítés - és a régi módszerek tökéletesítése - a fekete péntek és az egyes ünnepnapok körül megjelenő átverések - egyaránt jellemezték. Mindent összevetve, a csalók egyre jobban kihasználják az olyan fontos eseményeket világszerte, mint például a FIFA labdarúgó-világbajnokság.” mondta Tatyana Scherbakova, a Kaspersky Lab biztonsági kutatója.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!