Berta Sándor

Intelligens biztonsági dzseki

A ruhának köszönhetően növekedhet a biztonság az utakon és a munkavégzések során.

A Continental egy intelligens biztonsági dzsekit fejlesztett ki, amelynek az első két prototípusát az idei Consumer Electronics Show (CES) keretében mutatta be. A ruha melegít a viselőjét és egyúttal világít is. Tobias Huber, a Continental intelligens és funkcionális anyagok fejlesztéséért felelős vezetője szerint az intelligens ruhadarabok forradalmasítják a technika mindennapi használatát és biztonságosabbá teszik a közúti közlekedést. Mind a két új megoldást az autókban lévő ülések segítségével lehet induktív módon feltölteni.

A menedzser úgy véli, hogy a koncepció hatalmas lehetőségeket nyit meg a jövőbeli felhasználás szempontjából, hiszen a járműelektronikával való interakció kibővíthető. Így például a ruhában lévő szenzorok adatokat gyűjthetnének az aktuális hőmérsékletről, páratartalomról és ezekhez az információkhoz kapcsolódva vezérelhetnék az autó klímaberendezését. A beépített fűtésnek köszönhetően a belső terek melegítésével kapcsolatos energiafogyasztás akár 90 százalékkal is csökkenthető, továbbá az árucikkek ki- vagy berakodásakor sem kell fagyoskodnia a vezetőnek.


Az új biztonsági dzseki különböző verziói érdekesek és hasznosak lehetnek a teherautó-sofőrök, a mentősök, a futárok számára, hiszen így éjszaka vagy rossz látási körülmények között is jól láthatók lesznek. A ruhát LED-fényekkel látták el és azok automatikusan bekapcsolnak a gépkocsi, illetve a töltőállomásként szolgáló ülés elhagyásakor. Különböző anyagrétegek biztosítják, hogy a dzseki mosható legyen.

A hosszú távú fejlesztési cél az, hogy a beépített fűtőszálak kiválthatók legyenek hőt és elektromosságot vezető anyagok segítségével. Az ehhez szükséges anyagokat nyomtatási eljárással fogják integrálni a dzsekibe és képesek lesznek az elektromosságot azonnal hővé átalakítani. Ahogy dr. Erhard Barho, a Continental funkcionális felületek fejlesztéséért felelős vezetője fogalmazott, ennek köszönhetően a felületet viszonylag kis energiafelhasználás mellett is fel lehet majd melegíteni.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!