Gyurkity Péter

Nagyon drága lesz a Samsung hajlítható telefonja

Kiderült milyen új telefonokkal készül jövőre a cég, ezek között az S10 és S10+, valamint egy új sorozat első képviselői is felbukkannak. Nagy szüksége van rájuk a Samsungnak, mivel a már a középkategóriában is visszaszorul.

A dél-koreai gyártó kihajtható megoldásáról több alkalommal beszámoltunk már, a jelek szerint valamikor a jövő év első felében ismerhetjük majd meg ezt a telefont, amelynek egyes részletei már kiszivárogtak. Egy ottani elemzői cég összeállította, hogy nagyjából mi is számíthatunk, ebből pedig egy érdekes készülék körvonalazódik.

A Galaxy F az elsők között jelenhet meg, két akkumulátor lesz benne, amelyek összesen 5 és 6 ezer mAh közötti kapacitást biztosítanának. A hátoldalon egy 12 megapixeles iker-kamerát helyeznek majd el, míg az előlapon egy 8 megapixeles példány bukkanna fel, ami nem tűnik túl kiemelkedőnek. A teljesítményről Exynos 9820 chip gondoskodna, a nyugati régiókban viszont ezt a feladatot a Snapdragon 8150 típusra bíznák. A memória 8 GB, a tároló pedig 128 GB-os lenne, de itt felmerül a további variánsok megérkezése.


A hivatalos ár 1800 dollár lesz, ez nagyon magasnak tűnik, viszont nem felejthetjük el, hogy egy új szegmens van most kialakulóban. A CGS-CIMB kutatási anyagából átvett dokumentum szerint jövőre 4 millió hajlítható telefon eladására számítanak világszerte. Ez 2022-re már 39 millióra emelkedik, vagyis a teljes okostelefonos piac csaknem 10 százalékát teszik majd ki ezek a fejlesztések. Az első helyet a Samsung, a Huawei, netán az LG kaparinthatja meg, ezek közül valamelyik mutatja majd be legkorábban saját megoldását, míg az év második felében az Oppo, a Motorola, a Xiaomi, illetve a Vivo csatlakozhat majd a sorhoz.

2020 első felében a Microsoft, ezt követően pedig az Apple dobhatja majd piacra a kihajtható okostelefonját, ami egybevág az Apple kivárásáról szóló korábbi hírekkel. Az átlagos ár 2022-re 1300 dollár körüli szintre mérséklődhet, ami még mindig magas, nem tudjuk, hogy a kereslet valóban erős lesz-e ezen készülékek iránt.


Kiderültek az S10 és S10+ típusok specifikációi is. A dizájnjuk azonos lesz, ám míg előbbi egy 6,1 hüvelykes kijelzőt kap, utóbbi esetében ez 6,4 hüvelyk lesz – AMOLED-panellel és 2K-felbontással. Az előlapon kisebb pötty, illetve egy szélesebb rés ad helyet a kamerának, ez már az Infinity-O névre keresztelt technológiának felel meg, nagyon vékony kávával. Az S10 3 hátoldali kamerát kínálna, az S10+ szintén így tesz, itt az előlapon azonban már egy iker-modul helyezkedne el – a Galaxy S10 Lite viszont a hátlapon megelégedne egy hasonló iker-modullal, amit egyetlen szelfikamera egészítene ki. Jó eséllyel a hagyományos jack-dugó is megmarad, jóllehet ez ellentmond a korábbi híreknek, miközben a Bluetooth 5.0 támogatását is biztosítják, az 5G pedig egy negyedik változaton kapna csak helyet.

Ami az új sorozatot illeti (amely a Galaxy J-családot váltaná le), ez nagy valószínűséggel a Galaxy M10 révén mutatkozna be, hiszen ezen típus már az ehhez szükséges engedélyt is megkapta. A telefon 5,6 hüvelykes LCD-kijelzőt, a nyolcmagos Exynos 7870 chipet, 3 GB memóriát, 32 GB-os tárolót, egy 13 és egy 5 megapixeles kamerát, valamint egy 3000 mAh-s akkumulátort kínálna, az Android 8.1 Oreo verzióval, januári megjelenéssel. A Galaxy M20 ehhez képest nagyobb, 6 hüvelyk feletti kijelzővel, hátoldali iker-kamerával, esőcsepp-bevágással, valamint egy jóval méretesebb, 5000 mAh-s akkumulátorral jelenne meg. Ez valószínűleg szintén nagyjából 1 hónapon belül rajtolna el, bár az ár mindkét esetben ismeretlen.

Az IDC és a Gartner piackutató cégek adatai alapján a Samsung a középkategóriában veszít további pozíciókat, ami elsősorban a régebbi szoftver, valamint a szerényebb hardver alkalmazásának köszönhető, ez pedig különösen az olcsóbb kínai alternatívák fényében tűnik rossz döntésnek. Jól látszik, hogy az ár tekintetében nem tudják tartani a versenyt a kínai riválisokkal, itt tehát az elkövetkező időszakban folytatódhat az átrendeződés.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Antracit #9
    "Nagyon drága lesz a Samsung hajlítható telefonja"

    Nem számít, megvesszük! De csak azért, hogy ettől legyünk valakik a bandában! :-P
  • CairoJack #8
    Én ennek nem sok értelmét látom. Főleg nem ennyiért, ennyire kiforratlan technológiaként. Szerintem ez bukni fog, mint a 3D, vagy a VR. Rétegtermékké válik.
    Ha mégsem, engem majd akkor fog érdekelni, ha már minden telefonban benne lesz, és nem lehet kikerülni.
  • wraithLord #7
    Valószínűleg ugyanúgy, ahogy egy tablet tabletnyi kijelzőjét. :D
  • barret #6
    Eddig azt szajkózták,hogy milyen jó a vékony telefon! Ez nagyon drága kéménytégla lesz! Remélem adnak hozzá hord táskát is,ami benne lesz az árban :D
  • Cat #5
    "a tabletnyi kijelzőt hogy tudja ellátni majd az aksi"
    A mai csúcstelefonok épp azért hatalmasak, mert nagy hely kell bennük az akksinak az értelmezhető üzemidőhöz. Kis kijelzővel kicsi akksi fér el, és erős proci mellett alig néhány órát bírnának.
  • petrov144 #4
    Engem az érdekel, hogy a tabletnyi kijelzőt hogy tudja ellátni majd az aksi. Meg akárhogy is... összecsukva ez mégiscsak olyan vastag, mintha 2 telefont tennél egymásra, elég fura.
  • tom_pika #3
    Meglepődnék, ha tömeges érdeklődés lenne iránta, de az is igaz, hogy már párszor meglepődtem az életben... Mostanra elég jól kialakult, mit és hogyan lehet egy normál okostelefon képernyőn kínálni a felhasználóknak, ezek után nem tudom ki akar telefon helyett kis könyvet tartania kezében.
  • wraithLord #2
    A Samsung hajlítható telefonján azt kell érteni, ami közvetlenül a cím alatt levő képen van, a másik kettőnek semmi köze hozzá (a második a Samsungot megelőző kínai gagyi, a harmadik pedig nem tudom, micsoda).
    A képen pedig jól látszik, hogy itt a hajlíthatóságnak legfőképpen az a funkciója, hogy kihajtva 2x akkora, mint összecsukva, tehát hajtogatással tablet és telefon között lehet váltogatni - hozzátéve, hogy nem olyan gány minőségben, amit eddig láttunk. A hajtogatható kijelző pedig teljesértékű, nem osztott, mint a 2 kijelzőből álló összecsukható.

    Persze az más kérdés, hogy a hajlítható kijelző mennyire lesz sérülékeny illetve időtálló.

    Az edge gyakorlatilag semmire se jó, csak egy kijelzőhajtogathatóságot demózó korai dizájnelem, amihez utólag próbáltak valami funkciót rendelni (legalábbis nagyon úgy néz ki). Itt a kettéhajthatóság egyétertelmű, hogy mire való.

    A dolognak pedig inkább mérföldkő jelentősége van a technológia fejlődésében, annyira azért nem hiányzik, mint egy falat kenyér... :D
  • NEXUS6 #1
    Nahát, már jövőre! Hányszor is hallottam ezt az utóbbi kb 5 évben!? XD
    Nyilván nem lesz olcsó, de azért gondolkodjunk el azon, hogy ezen teló használhatósága kb ugyan annyi, mint a duplaképernyős félbehajtható telóé. Mindíg valaki próbálkozik ilyennel a piacon, de nem igazán lett belőle siker eddig.

    A hajlított rész gyak funkciótlan!!! A Samsung jó pár éve árul edge lehajlított szélű kijelzős telőkat és minimális funkcionalitást tudott belerakni. Gyakorlati használat alatt inkább zavaró. Bár tény, hogy roppant szekszi.
    Ennél is összecsukott állapotban max valami minimális infót lehet rárakni. Kérdés minek, hiszen az összecsukott teló minden oldalán van kijelző felület. Ha kinyitjuk, akkor egy ketté választott képernyő technológiailag könnyebben megoldhatóan tud egy nagyképernyőt biztosítani, minimálisan zavaró fekete csíkkal a közepén. A hajlítható kijelző ilyen szempontból egy rémálom.

    Továbbra is a többszörösen hajlítható, viszonylag strapabíró, vízhatlan, akár csuklóra rakható telőban látok fantáziát. de úgy tűnik, hogy ez még vagy 10 évig szintén csak jövőre jelenik meg. XD