Gyurkity Péter

Beharangozták a Samsung hajlítható telefonját

Ezt pedig egy újragondolt kezelőfelület kíséri, a megfelelő támogatás érdekében.

A hajlítható okostelefonok egyre több gyártó (jövőre esedékes) portfóliójában tűnnek fel, itt már egy prototípust is láthattunk, a legnagyobb visszhangra azonban egyértelműen a Samsung számíthat, többek között azért, mert ők már évekkel ezelőtt felvillantották ennek lehetőségét, amit azután hosszas csend követett. Most végre bemutatták a fejlesztést, egyelőre azonban csak egy rövid videó formájában.

Napokkal a cég rendezvénye előtt kiszivárgott, hogy valószínűleg a „Flex” nevet fogják alkalmazni, ez pedig a jelek szerint így is lesz. A Samsung fejlesztői Twitter-oldalán már közzétették a videót, amelyben egy kihajtható okostelefon-tábla hibrid látható, némileg a korábbi évtized hagyományos készülékeire hajazva, ám immár forgópánt nélkül, hiszen maga a panel hajlik meg. A fejlesztői konferencián elmondták, hogy sikerült előállniuk egy meglehetősen vékony Flex-panellel, amelynek révén összecsukott állapotban sem lesz túl vastag a készülék, kihajtva pedig egy 7,3 hüvelykes felületet kapunk, amely nyilván nagyobb kényelmet nyújt majd.


A kialakítás a legfontosabb tartalmakat a kijelző alsó felén jeleníti meg, hogy azokhoz egy kézzel is könnyedén hozzáférhessünk. Az eszköz kihajtásával zökkenőmentesen válthatunk a kisebb kijelzőről a nagyobbra, amelyen egyszerre már akár három alkalmazás is futtatható. Jelenleg együttműködve a Google és az Android fejlesztőcsapatával, a Samsung maximalizálni kívánja az új kialakításban rejlő lehetőségeket.

Az Infinity Flex Display a One UI névre keresztelt kezelőfelülettel párosulna, amely kihasználja az újszerű formában rejlő potenciált. Állításuk (és a rövid illusztráció) szerint itt gond nélkül váltogathatunk majd a két méret között, nem lesz gond a böngészéssel, a videózással, de még a multitaszkkal sem, az azonban nyilván majd csak a hétköznapokban dől igazán el, hogy mindez mennyiben talál kedvező fogadtatásra a felhasználók oldalán – a korai felmérések szerint a többség hajlandó megbarátkozni a vastagabb külsővel, amennyiben ez további előnyöket kínál majd. A One UI többek között arra helyezi a hangsúlyt, hogy a fontosabbnak tartott tartalom a kijelző alsó felén jelenik meg, ez szerintük természetesebb élményt nyújt.


A végleges megoldás a remények szerint a jövő év elején, netán már a januári CES alatt bemutatkozhat, a bétateszt azonban már novemberben elindul, méghozzá az amerikai, német, illetve dél-koreai felhasználók részvételével. Ezzel egy időben a felső bevágást is támogatni fogják, egyszerre két eltérő (hagyományos) kijelző, az Infinity-V és az Infinity-U révén, itt valószínűleg a Galaxy S10 lesz az első a sorban.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
 • VolJin #3
  Az amerikai cég volt.
  Mellesleg nagyon nem volt mit ellopni,mert a samsung évek óta hajlítható kijelzőt használ, csak merev házban. Ezért, ha betör az üveg, a telefon még működik.

  A videó pedig nem egy készülék bemutatása, hanem egy renderelt animáció...
 • ostoros #2
  Egyúttal mutatja azt is, hogy nem kell a kínaiaknak fejleszteni semmit, amíg mindig megszerzik a legújabb technológiát és ugyanazt olcsóbban le tudják gyártani.
 • kvp #1
  Akkor az a kinai ceg ami kb. ugyanezt mutatta be iszonyat gagyi minosegben par napja csak gyorsabban tudta ellopni a technologiat mint ahogy a Samsung kepes volt azt bemutatni? Amennyiben igen, akkor a Samsung eleg nagy bajban lehet a fejlesztesi informaciobiztonsag tekinteteben.