Berta Sándor

Igényt tart az IT-cégek adataira Vietnam

A távol-keleti állam egy új kiberbiztonsági törvénnyel kényszerítené a vállalatokat helyi irodák és számítógép-központok nyitására, valamint az adatok kiadására.

A Reuters birtokába került egy vietnami kormányzati dokumentum, amely alapján az ország - a Facebook, a Google és más internetes cégek tiltakozása ellenére - egy rájuk vonatkozó törvényt készít elő.

A kiberbiztonsági törvény tervezete szerint minden cég köteles megosztani az adatait a helyi kabinettel. Az átadandó információk között lennének az e-mail címek, a közösségi portálokon lévő fiókokkal, a videohasználattal, valamint az azonnali üzenetküldő és a banki szolgáltatásokkal kapcsolatos adatok, továbbá az elektronikus kereskedelmi fiókok információi. Ezenkívül minden olyan platformot ellenőriznének és együttműködésre köteleznének, amelynél személyes adatokat tárolnak, elemeznek és feldolgoznak. A személyes információkat - a pénzügyektől kezdve a biometriai jellemzőkig - a politikai adatokkal együtt őriznék meg.

A jogszabály várhatóan 2019. január elsejével lép majd hatályba, miután aláírta Nguyen Xuan Phuc miniszterelnök. Az ötlet ellenzői szerint a tervezet gyengíteni fogja Vietnam digitális gazdaságát és elnyomhatja a politikai aktivistákat. Annak megvalósításával a vietnami kormány a disszidenseket és a politikai ellenfeleit is követheti és üldözheti. Vietnamban a Google és a Facebook is rendkívül népszerű, de egyik társaság sem rendelkezik helyi kirendeltséggel.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!