SG.hu

Először a betöltetlen álláshelyeket foglalják el a robotok

Az elkövetkező öt évben a teljes munkaidős állások több mint tíz százaléka szűnik meg az automatizáció és a robotizáció terjedése miatt. További öt év múlva az állások csaknem egyötöde (18 százaléka) válik feleslegessé – vélik a vállalati döntéshozók.

Rendkívül gyorsan terjed az úgynevezett robotizált folyamatautomatizálás (Robotic Process Automation, RPA), amikor szoftverrobotok végeznek el egyszerű, ismétlődő adatfeldolgozásokat. Mint az IFUA Horváth & Partners végzett felmérése megállapította, a cégek háromnegyede már használ ilyen robotokat. Ennek fő oka, hogy az RPA beváltja a hozzá fűzött reményeket. Felhasználóinak 93 százaléka állította, hogy elérte, sőt, esetenként meghaladta a várt hatékonyságnövelést. "Nálunk is számos cég üzemeltet már szoftverrobotokat, vagy éppen a bevezetés közepén tart” – ismerteti magyarországi tapasztalatait Szegedi Zoltán, az IFUA Horváth & Partners partnere. „A térhódítás fő oka itthon is az, hogy nagyon jó és gyors eredményeket lehet elérni robotizált folyamatautomatizálással. További ösztönzést ad a munkaerőhiány; a betöltetlen állások miatt a cégeknél nagy szükség van arra, hogy a feladatokat robotokkal végeztessék el” - teszi hozzá.

Az IFUA Horváth & Partners szakértői négy szintet különböztetnek meg az intelligens folyamatautomatizáláshoz vezető úton. Ebben a modellben az említett RPA jelenti az első – belépési – szintet. Ezt követi a kognitív automatizálás (Cognitive Automation). Utóbbi alatt olyan gépi tanulásra alkalmas szoftvert értünk, amely kisebb, nem strukturált adattömegben képes mintákat felismerni és ennek alapján egy önmagát folyamatosan javító algoritmust kidolgozni.

A harmadik szint a digitális asszisztenseké, amelyek emberekkel kommunikálnak. Szöveg- vagy beszédfeldolgozást végeznek, és arra tanítják őket, hogy felismerjék az emberek szándékát. A legmagasabb szinten az autonóm ügynökök (Autonomous Agent) találhatók. Ezek komplex szoftverrendszerek, amelyek bármilyen, korlátlan mennyiségű adatot képesek feldolgozni, s ítélőképességük jobb, mint az emberé. Ilyenek például az önvezető autók. Valójában csak ezeket lehet mesterséges intelligenciának (MI) nevezni. A robotizálás második és harmadik szintjével minden harmadik vállalat foglalkozik, de egyelőre csak terveik vagy pilot projektjeik vannak. Az elkövetkező egy-két évben várható ezek gyakorlati alkalmazása.

A szakértők 12 különböző ágazatban 180 vállalati döntéshozót kérdeztek meg Németországban, Ausztriában és Svájcban. A felmérésben résztvevő döntéshozók 55 százaléka szerint az automatizálásban a legnagyobb kihívást a munkatársak ellenállásának leküzdése jelenti. Ennek ellenére a többség kitart amellett, hogy az automatizálás folyamatát egészen a harmadik szintig végigvigye. Az IFUA Horváth & Partners szakértői úgy látják, hogy az elkövetkező években a robotok a betöltetlen állásokat fogják pótolni. Azt követően azonban felmerül a kérdés, hogy valóban létrejönnek-e új állások a robotizáció miatt, ahogy ma ezt sok szakértő jósolja. Ha pedig létrejönnek új állások, akkor ezeket vajon képesek lesznek-e betölteni olyan dolgozók, akiknek nincs felsőfokú végzettségük vagy informatikai szaktudásuk.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
 • Sequoyah #4
  Pedig egyszeru. Ha nem talalnak informatikust hogy lefejlesszek az adott programot, akkor nagyobb esellyel veszik meg azt a draga frameworkot, amivel a kevesebb informatikus is meg tudja csinalni.

  Az osszes tobbinel is vannak olyan draga cuccok amiket megvehetnenek hogy segitse a munkat, de nem vesznek meg, mert tul draga. Egeszen addig amig 1 munkas nem lesz meg annal is dragabb...

  Ne feledd, hogy egykor a kikotoi rakodokra is azt hittek hogy nehez robotizalni es potolni:)
 • fonak #3
  Bizonyos informatikus és orvosi munkák automatizálhatók. Pl. egy algoritmus néha már jobb arányban mondja meg a diagnózist egy röntgenfelvételről, mint az orvos. Egyszerű programozási feladatokat programok gyorsabban elvégeznek, mint az ember, az embernek legfeljebb egérrel össze kell kötögetnie a komponenseket a képernyőn. Valóban, a fizikai melók többsége tovább fog kitartani a "szellemi munkák" többségénél. Előbb válnak feleslegessé mondjuk az adminisztrátorok, könyvelők stb.
 • esztyopa #2
  Betöltetlen álláshelyek:
  informatikus
  orvos
  tetőfedő
  bádogos
  burkoló
  autószerelő
  stb.
  Na! Ezeket a robotokat,amik betöltik ezeket a szakmákat...megnézném...
  Még csak álmodni sem tudunk róluk,olyan messze van ezek *kifejlesztése*
  /De qrva jól hangzik.Porhintés !/
 • Zoliz #1
  No comment.