MTI

Elítélték Izraelben az amerikai intézményeket fenyegető fiatal kiberbűnözőt

A tel-avivi körzeti bíróság bűnösnek találta azt az Askelonban élő fiatal izraeli kiberbűnözőt, aki amerikai intézményeket fenyegetett pokolgépes merénylettel otthoni számítógépéről - jelentette a Jediót Ahronót.

A tel-avivi kerületi bíróság zárt ajtók mögött, a média kizárásával ülésezett, mert tettének elkövetésekor nagyrészt még kiskorú volt a mintegy kétezer amerikai szervezetet, köztük légitársaságokat és zsidó intézményeket bombatámadásokkal fenyegető amerikai-izraeli fiatal. A bíróság a többi között fenyegetéssel végrehajtott zsarolásban, hamis állítások közlésében, pénzmosásban és jogtalan fegyverviselésben ítélte el a már nagykorúsága, vagyis tizennyolc éves kora után elkövetett ügyekben, miután alkalmasnak találta arra, hogy bíróság elé álljon, és felelősnek ítélte cselekedeteiért.

A bíró szerint a hacker igényei szerint többször új verzióval állt elő, megérti cselekvéseinek jelentését, megérti az ügy jelentőségét és a védelmi koncepciónak megfelelően változtatta meg mondandóját. Nevét azonban életkora miatt nem hozták nyilvánosságra, és a kiskorúan végrehajtott bűnügyekkel kapcsolatban majd később döntenek. A ma már 19 éves fiatalember askeloni otthonából amerikai zsidó intézményeket, iskolákat és vallási központokat is nem létező pokolgépekkel fenyegetett meg, és a hamis bombariadók miatt ki is ürítették őket, és a fenyegetések miatt az antiszemitizmus erősödésétől tartottak Amerikában 2016-ban és 2017 elején.

Egyik alkalommal azt hazudta, hogy egy Izraelbe tartó El Al gépen pokolgépet helyezett el, ezért francia és svájci harci gépek kísérték és felügyelték a repülőt, hogy szükség esetén beavatkozhassanak. A fiatalember szülei azzal védekeztek, hogy gyermeküknek autizmust és más mentális problémákat okozott jóindulatú agydaganata, és képtelen volt megérteni tetteinek természetét. Apja elmondta, hogy háromszor operálták a daganat növekedésének megállítása érdekében. "Unalmamban tettem, már tudom, hogy ez nem játék, sajnálom ami történt" - mondta a fiatal kihallgatásakor a rendőrségen, ahol azt is elmondta magyarázatképpen, hogy szerette, hogy az emberek pánikba esnek.

Tavaly márciusban az amerikai Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI) segítségével fogták el, és az amerikai hatóságok is hosszú vádiratot állítottak össze a kettős állampolgárságú fiatal ellen.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!